Kulturkræsj i bokbransjen

«Fifty shades» på vei inn i samme gigantforlag som Jane Austen.

KULTURKRÆSJ: To forskjellige litterære verdener samles i et forlag når Penguin og Random House slår seg sammen. Foto: Penguin / Colourbox
KULTURKRÆSJ: To forskjellige litterære verdener samles i et forlag når Penguin og Random House slår seg sammen. Foto: Penguin / Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:) I går ble det kjent at to av verdens største forlag, engelskspråklige Penguin og Random House, skal slå seg sammen. Det sammenslåtte selskapet vil bli verdens største forlag.

Grunnene til det er mange, men en av poengene som har vært oppe er at den enorme suksessen «Fifty shades» hadde, særlig på ebok, har vært så mye av en bransjevelter at selv de største aktørene må tenke nytt. 

I så fall spøker det her i Norge også: Den norske oversettelsen av bøkene har blitt en uovertruffen suksess også for Gyldendal, med et salg som utgjør halvparten av forlagets totale eboksalg så langt i år.

Ebok nummer tre er den største suksessen så langt, og forlaget tror mye av suksessen skyldes hvordan bøkene slippes i eformat to uker før papirversjonene.

- Nødvendig Tilbake til sammenslåingen.
- Bokbransjen går gjennom en periode med turbulente endringer, skrev sjef i Penguin-konsernet Pearson i går i en epost til sine ansatte.

- Endringene er drevet av digital teknologi og de enorme selskapene som dominerer den, var fortsettelsen.

- Det er sannsynligvis ikke plass for de få svære, og mange små selskapene i dagens bokbransje - de kommer til å måtte slå seg sammen.

Det har fått analytikere til å tro at det de to storforlagene prøver å gjøre, er å slå sverdene sammen så de kan ta opp konkurransen mot de virkelig store fiskene i det gryende ebokmarkedet - Apple og Amazon.

Bare plass til Goliat? Mange av medieanalysene på dagens kommentarspalter har også snakket om dette behovet for å være stor om man skal klare seg.

- Men det er ikke åpenbart at verken Penguin eller Random House trenger dette her, uansett hvor stor Amazonen (ordspill for den store nettbokhandelen, journ.anm.) som deler dem er. Men å være stor kan ha sine fordeler, skriver The Guardians kommentator Dan Sabbagh.

New Statesmans Martha Gill
tror snarere at dette kan være et positivt trekk, som vil gi albuerom til å eksperimentere.

Og New York Times' Eric Pfanner og Amy Chozick fokuserer på sin side på de større ringvirkningene i markedet, og skriver at dette kan være begynnelsen på en dominoeffekt, hvor alle de større aktørene vil slå seg sammen til giganter.

- Før helgen var News Corporation (Rupert Murdochs selskap, som også er en størrelse i forlagsbransjen, journ.anm) ute og ga sitt eget bud på Penguin, mens HarperCollins allerede har signalisert sin interesse i å slå seg sammen. Nå som Penguin er ute av veien, vil sannsynligvis NewsCorp være ute etter en ny partner i HarperCollins.  

Femti klassiske nyanser Men sitt tabloidformat tro har The Sun imidlertid valgt å fokusere på noe mye morsommere, i likhet med tabloidbroren Daily Mail:

Nå kommer «Fifty shades» og pripne Penguin-klassikere som «Stolthet og fordom» til å være på samme forlag!

- Leserne vil møte et veldig annet Penguin, skriver Rhodri Phillips i The Sun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer