Kulturkrasj og medisin i bokform

Med mot og beruselse bringer Aschehoug oss sin vårmeny, der Sonja Lees sesongmat og Zadie Smiths småfrekke kulturkrasj er høydepunkter.

Den ungdommelige antologi-serien Medisin er en av forlagets storsatsninger denne våren. Hver bok inneholder tekster fra norsk og utenlandsk litteratur som skal illustrere et stort tema, i denne omgang Mot, Beruselse og Revolt. Hans Christian Grønn, debutant i bokhøsten 2000, Sissel Lange-Nielsen og Anna B. Jenssen er blant dem som har valgt ut tekstene til de fotoillustrerte antologiene.

En visuell nytelse blir det trolig også når Magma-innehaveren og den framgangsrike kokken Sonja Lee får sin egen kokebok, «Sesonger».

Britisk kulturkrasj

Den småfrekke og prisbelønte Zadie Smith var fjorårets litterære sensasjon i Storbritannia. I debutromanen «Hvite tenner» tar den 25-årige forfatteren pulsen på et flerkulturelt samfunn i forstads-London, hvor mennesker med 70 trosretninger og 120 språk lever side om side.

Smith er ventet til Norge om tre uker, og fyrverkeriet av ei bok blir hovedbok i Bokklubben Nye Bøker i mars.

I samme bokklubb tilbys vinneren av Bookerprisen for 2000 til medlemmene i februar. Prisen gikk til den kanadiske forfatteren Margaret Atwood for «Den blinde morderen». Fra Sverige begår Joanna Rubin Dranger nye streker i «Frøken Makeløs og karrieren», en oppfølger til tegneserieromanen og singleliv-skildringen «Frøken Livredd og kjærligheten».

Eksotiske reiser

Dansken Thomas Boberg er bosatt i Peru, og er nominert til Nordisk Råds litteraturpris for sine reiseskildringer fra det amerikanske kontinentet. Hans «Americas» lanseres i norsk språkdrakt i februar, og i den anledning gjør han en lang reise til Norge. Barn kan glede seg over en bearbeidet utgave av Holbergs «Niels Klims forunderlige reise».

Fra våre hjemlige forfattere kommer seks diktsamlinger, blant annet fra Øystein Wingaard Wolf og Torild Wardenær. To institusjonspregede romandebuter utgis også. I Carl Frode Tillers «Skråninga» skriver en kriminell psykiatrisk pasient seg til forståelse, og barnebokforfatteren Lise M. Männikkö debuterer for voksne med en bok om en slagrammet og pleietrengende eldre kvinne, «Mennesket M».

Hedrer egne forfattere

Forlaget Aschehoug opplevde stor framgang i fjorårets bokhøst. De mest prestisjetunge prisene i norsk bokbransje gikk da til Aschehoug-forfattere, med Jo Nesbøs bokhandlerpris som den fremste prestasjonen.

Kristin Valla sto i spissen for en stor debutantskare, og hennes «Muskat» ble hovedbok i Bokklubben Nye Bøker og solgt til seks land. Det er også tatt ut filmopsjon på boka. I går ble en annen debutant hedret med Aschehougs eget debutantstipend på 50 000 kroner, nemlig Eli Sol Vallersnes. Andre utmerkelser som ble delt ut fra forlaget, var en barnebokpris til Torun Lian og en sakprosapris til Arild Stubhaug. Mads Wiel Nygaards legat gikk til Håvard Syvertsen.

HEDRET AV FORLAGET: Håvard Syvertsen får Mads Wiel Nygaards legat for 2000.
SESONGMAT: Superkokken Sonja Lee gir ut kokebok med mat for hver av de fire årstidene.