Kulturkrasj

I årets kulturbudsjett er ikke kultur kunst. Det er et plaster på såret. 

EKSPORT! Kulturminister Linda Hofstad Helleland holdt konferanse om kreativ næring og kultureksport på Munchmuseet i august.
EKSPORT! Kulturminister Linda Hofstad Helleland holdt konferanse om kreativ næring og kultureksport på Munchmuseet i august.Vis mer
Kommentar

Da statsbudsjettet ble lagt fram klokka 10.00 torsdag morgen, glimret kulturminister Linda Hofstad Helleland med sitt fravær. På forhånd ble det spekulert rundt hvorfor hun hadde valgt «Sport at the service of humanity»-konferansen i Vatikanstaten framfor å feire budsjettet med Kultur-Norge. Var det et signal? Prioriterer hun virkelig sport og tro over litteratur og kunst? Er hun mentalt allerede på vei over i en annen statsrådspost? Eller foretrekker hun rett og slett Pavens sindige ro over kulturelitens kjas og mas?

Men torsdag morgen ble det kjapt åpenbart at hun ikke trengte å være til stede.

Eller i landet, for den saks skyld.

Det var rett og slett ikke så mye å snakke om. Nyheten om at hun hadde øremerket 70 millioner til kulturell og kreativ næring ble lekket allerede tidligere i uka. Og utover det var det ikke så mye action i kulturbudsjettet. Ingen store visjoner, ingen store grep, ingen store summer. Kulturbudsjettet 2017 er et ventebudsjett og statsråden sitter stille i båten.

Men hva venter hun på, egentlig?

At det er markedet som skal fikse mediekrisen, Nationaltheatret, krangelen om Nasjonalmuseet? Det som mest av alt liknet villet politikk i årets kulturbudsjett, var fraværet av de tretti kronene per husstand NRK hadde bedt om i økte lisensinntekter. At Stortinget i februar, i et bredt forlik, hadde blitt enige om at NRK-lisensen skulle justeres etter prisveksten, var glatt glemt.

Pyttsann!

Men noe annet skinner også tydelig igjennom. «Regjeringen vil i større grad vektlegge kultur som næring og styrke mulighetene for entreprenørskap i kultursektoren. Kulturell og kreativ næring kan bidra til både økonomisk vekst og arbeidsplasser, samt utvikling av nye og innovative løsninger på de utfordringene samfunnet nå står overfor», står det i budsjettet. Å styrke kultur som næring er vel og bra, det er ingen tvil om at kunstfeltet trenger flere bein å stå på økonomisk. Men det er dette ønsket om at kultur egentlig var noe annet. Næring. Eksport. Et tiltak mot dårlige tider. En måte å integrere innvandrere på, en mulighet til å få de narkomane bort fra gata.

I årets kulturbudsjett er kultur tilsynelatende en metode som kan brukes for å løse et samfunnsproblem. Og det er helt glemt at kulturlivet, og da særlig mediebransjen, har problemer nok i seg selv akkurat nå.

Der er ikke kulturministeren mye hjelp.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.