KOMMENTARER

Kulturkrig i sci-fi

Den prestisjetunge Hugo-prisen er blitt «ødelagt» ifølge George RR Martin. Hva har skjedd?

MORO: Har bråket rundt Hugo-prisen ødelagt den? Det har GoT-forfatter George RR Martin hevdet. Foto: Murdo MacLeod / Polaris / NTB Scanpix
MORO: Har bråket rundt Hugo-prisen ødelagt den? Det har GoT-forfatter George RR Martin hevdet. Foto: Murdo MacLeod / Polaris / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Hugo-prisen, fantastisk litteraturs svar på Oscar og Pulitzerprisen har en ærverdig historie tilbake til 50-tallet, og tidligere vinnere inkluderer storheter som Robert Heinlein, Ursula Le Guin, Orson Scott Card og Frank Herbert. I nyere tid har både J.K. Rowling og Neil Gaiman mottatt prisen.

Hugo-prisen stemmes over på den årlige «Worldcon»-samlingen til World Science Fiction Society, med stemmerett for deltakere på samlingen eller støttemedlemmer.

For det andre året på rad har nominasjonsprosessen og prisen blitt overskygget av «sad puppies», en gruppe «konservative» sci-fi-forfattere og -lesere som mener prisen har tatt en vending mot venstrevridd, elitistisk og «litterært» innhold, og at før var et romskip og planeter på et cover en garanti for «swashbuckling fun», ikke samfunnskritikk. De har blitt opphavet til en mer ytterliggående gruppe, «rabid puppies» (med en frontfigur, Vox, som bl.a. har tatt til orde mot kvinnelig stemmerett.)

For en del utenforstående virker det hele besynderlig. Når det i Hugos riktig gamle dager ble delt ut priser til Le Guin og Heinlein er det vanskelig å argumentere for at samfunnskritiske/politiske temaer og relativt høytflygende litterære kvaliteter er noe nytt. Og nylig er prisen gitt til langt lettere litteratur. Debatten kan på en side kanskje sees mer som en utvidelse av aktivismen i utkanten av «mannsrettighetsbevegelsen» og «alternative right» og den såkalte #gamergate, et backlash mot et økende fokus på representasjon i, og kritisk analyse av, spillmediet. I tillegg til folk som bare vil ha mer moro.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer