MORO: Har bråket rundt Hugo-prisen ødelagt den? Det har GoT-forfatter George RR Martin hevdet. Foto: Murdo MacLeod / Polaris / NTB Scanpix
MORO: Har bråket rundt Hugo-prisen ødelagt den? Det har GoT-forfatter George RR Martin hevdet. Foto: Murdo MacLeod / Polaris / NTB ScanpixVis mer

Kulturkrig i sci-fi

Den prestisjetunge Hugo-prisen er blitt «ødelagt» ifølge George RR Martin. Hva har skjedd?

Kommentar

Hugo-prisen, fantastisk litteraturs svar på Oscar og Pulitzerprisen har en ærverdig historie tilbake til 50-tallet, og tidligere vinnere inkluderer storheter som Robert Heinlein, Ursula Le Guin, Orson Scott Card og Frank Herbert. I nyere tid har både J.K. Rowling og Neil Gaiman mottatt prisen.

Hugo-prisen stemmes over på den årlige «Worldcon»-samlingen til World Science Fiction Society, med stemmerett for deltakere på samlingen eller støttemedlemmer.

For det andre året på rad har nominasjonsprosessen og prisen blitt overskygget av «sad puppies», en gruppe «konservative» sci-fi-forfattere og -lesere som mener prisen har tatt en vending mot venstrevridd, elitistisk og «litterært» innhold, og at før var et romskip og planeter på et cover en garanti for «swashbuckling fun», ikke samfunnskritikk. De har blitt opphavet til en mer ytterliggående gruppe, «rabid puppies» (med en frontfigur, Vox, som bl.a. har tatt til orde mot kvinnelig stemmerett.)

For en del utenforstående virker det hele besynderlig. Når det i Hugos riktig gamle dager ble delt ut priser til Le Guin og Heinlein er det vanskelig å argumentere for at samfunnskritiske/politiske temaer og relativt høytflygende litterære kvaliteter er noe nytt. Og nylig er prisen gitt til langt lettere litteratur. Debatten kan på en side kanskje sees mer som en utvidelse av aktivismen i utkanten av «mannsrettighetsbevegelsen» og «alternative right» og den såkalte #gamergate, et backlash mot et økende fokus på representasjon i, og kritisk analyse av, spillmediet. I tillegg til folk som bare vil ha mer moro.

Nominasjonslista fra Sad Puppies og kampanjen rundt førte til at Hugo-prisene i flere kategorier ikke ble delt ut i fjor. George RR Martin mente nominasjonslistene var de svakeste noen gang. At han ble dratt inn i bråket forsinket antakelig den sjette boka i «A song of ice and fire»-serien. «Det er angrepselementet til Sad puppies som er problemet» uttalte forfatteren til The Guardian. «Det har alltid vært uenigheter i science fiction-verdenen, men de ble holdt til et rom på en konferanse. Med Internett helles bensin på bålet, og konflikter eskaleres.»

I år har de to gruppene nominert forfattere som holder vekselvis av høy og lav litterær kvalitet - politiske essay, folk som tar avstand fra å bli assosiert med bråket, og forfattere som er nominert bevisst for å undergrave prisens legitimitet.

Fremst blant sistnevnte er den selvpubliserte erotiske forfatteren Chuck Tingle (psvd.), nominert for sin novelle «Space Raptor Butt Invasion», om en mann og en velociraptor som utvikler et seksuelt forhold i verdensrommet. Chuck Tingle har svart med en nyutgitt novelle «rammed in the butt by my own Hugo-nomination».

Tingle løste dessuten dilemmaet med at han ikke kan ta imot prisen uten å avsløre identiteten sin på følgende måte: ved å erklære at dersom han vinner, vil prisen tas imot på hans vegne av Zoe Quinn. Zoe er selve hatobjekt nummer 1 i #gamergate-bråket.

Prisene deles ikke ut før i august, og slike kampanjer for å endre utfallet blir muligens vanskeligere i framtida. Det er i år foreslått å endre valgsystemet i mindre manipulerbar retning. Spørsmålet er om det er nok, eller om prisen er ubotelig skadet.