Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

#Kulturkrigen

I helga sto amerikansk kulturliv i full brann.

TRUMP: Alec Baldwin i rollen som Donald Trump på Saturday Night Live.
TRUMP: Alec Baldwin i rollen som Donald Trump på Saturday Night Live. Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Donald Trump står foran skrivebordet sitt. Fornøyd, men litt forvirra. Inn i rommet kommer general Dunlap. Han er nysgjerrig på Trumps hemmelige plan mot IS som han snakket så mye om i valgkampen. «Vi gleder oss til januar, det er bare sju uker til», sier generalen gledestrålende. Straks han er gått løper Trump til pc-en og googler hva er IS.

Nei, vent. Det er selvfølgelig ikke Trump. Det er skuespiller Alec Baldwin i en sketsj på humorprogrammet Saturday Night Live.

Minutter seinere har internett eksplodert.

Det er kulturkrig i USA. Åpningslaget står på tradisjonelle kulturflater som tv, teater og konserter, så sprer kampene seg over på nyhetssidene, Facebook, Twitter. Venstrenettsidene samles i kritikken av Trump, høyrenettsidene samles i kritikken av kritikken. I helga var det som om de sto på hver sin side et gjerde og kastet stein, hvis det noen gang fantes en felles forståelse, en felles møteplass, er den nå lagt i grus.

Og for første gang er en påtroppende president en del av den løpende kulturdebatten: «Jeg så deler av Saturday Night Live i går. Et totalt ensidig og fordomsfullt tv-show – ikke morsomt i det hele tatt», fyrte Trump av på Twitter søndag.

SNL-sketsjen skjedde dagen etter et enda større kulturslag. Fredag dro påtroppende visepresident Mike Pence til Broadway for å se musikalsuksessen «Hamilton». Teaterstykket er basert på livet til USAs første finansminister, Alexander Hamilton, og er en historie fra revolusjonstida. Den inneholder politikk, erotikk og prisvinnende musikk, og ender med at Alexander Hamilton dør etter en pistolduell med visepresident Aaron Burr.

«Hamilton» er en av de aller største musikalsuksessene i Broadways historie.

Men det er også en fortelling om mangfold. Brorparten av skuespillerne er av afroamerikansk eller latinamerikansk opprinnelse, og akkurat nå spilles tittelrollen av den homofile og hivpositive Javier Munoz.

Obama-familien elsker «Hamilton». Det gjør også de konservative. Både Rupert Murdoch og Dick Cheney er fans.

Men da Mike Pence entret teateret ble han møtt med buing. I pausen leste en av skuespillerne opp en erklæring på vegne av teatertruppen: «Vi, sir, vi er det amerikanske mangfoldet som nå er bekymret og redde for at den nye statsadministrasjonen ikke vil beskytte oss, vår planet, våre barn, våre foreldre, eller forsvare oss og opprettholde våre ubrytelige rettigheter».

Publikum klappet. Men Trump ville ikke ha noe av at skuespillerne gikk ut av karakter.

PARODI: Gigi Hadid parodierer Melania Trump under American music awards. Nå får hun kritikk for å være rasistisk. Video: CNN Vis mer

«Rollebesetningen og produsentene av «Hamilton», som jeg hører er veldig overvurdert, burde umiddelbart be Mike Pence om unnskyldning for sin forferdelige oppførsel», twittret han, og hevdet at teateret burde være et «trygt og spesielt sted». At Pence selv sier at alt var helt greit er irrelevant. Han er bare en liten brikke i kulturkrigen.

En president som ikke tåler satire går nok slitsomme måneder i møte. Nå venter twittersfæren bare spent på om Trump oppdager at supermodell Gigi Hadid søndag parodierte Melania på American Music Awards.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!