Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Kulturlivet mangler selvtillit

Anniken Huitfeldt forstår ikke misnøyen over tippemidlene, og mener kultulivet må akseptere at også idretten dyttes fram.

- Det framstår nå som at kulturlivet ikke har noe makt. Faktum er at de har blitt båret på gullstol de siste årene. De blir engstelige når de ser meg juble med idretten, men det har de ingen grunn til. Det er kulturlivet som er vinnerne, sier kulturminister Anniken Huitfeldt.

De siste dagene har debatten rast rundt fordelingen av tippemidler.

60 kulturorganisasjoner mener at Aps forslag til endring går i idrettens favør på bekostning av kulturlivet. Det mener Huitfeldt er feil.

- Faktum er at den delen av kulturlivet som fortsatt mottar penger fra tippemidlene gjennom tippenøkkelen får 200 millioner mer etter denne fordelingen, sier hun.

«Underdog» Kulturministeren peker også på at økningen idretten nå skal få over flere år, tilsvarer kulturbudsjettets økning bare i år.

- Denne «underdog»-holdningen er historisk betinget. Kulturen er vant til å være lillesøsteren, og nå undervurderer de hvor sterke de har blitt. Kulturlivet mangler selvtillit, mener Huitfeldt, og legger til:

- Idretten har de siste årene sittet stille og unnet kulturlivet den framgangen de har hatt.

Arnfinn Bjerkestrand, medlem av norsk kulturråd og leder av initiativet «Kulturkampen», er langt på vei enig med Huitfeldt

- Kulturlivet må ta innover seg at vi trenger en bred allianse mellom idrett og kultur for å gjennomføre kulturløftet. Kulturen har for mange stemmer her, sier Bjerkestrand.

- Ble ikke spurt til råds Magnar Bergo er leder av Norsk musikkråd, og står i spissen for oppropet til de 60 organisasjonene.

- Er dette et resultat av misunnelse og dårlig selvtillit, Bergo?

- Nei. Hvis det er kulturministerens inntrykk, stiller jeg spørsmål ved hennes kjennskap til norsk kulturliv. Jeg tviler på at idretten hadde funnet seg i å bli behandlet på samme måte. Jeg vil heller si at vi blir behandlet som «underdogs» når vi ikke har blir spurt til råds. Kulturlivet må selv få lov til å definere hva som er i vår interesse.

UENIG: Magnar Bergo i Norsk musikkråd mener det eneste de gjør er å kjempe for sine interesser. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
UENIG: Magnar Bergo i Norsk musikkråd mener det eneste de gjør er å kjempe for sine interesser. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media