KOMMENTARER

Statsbudsjettet:

Kulturlivet skal være glade for at de har en statsråd fra et lite parti

Trine Skei Grandes budsjett er rundhåndet.

BEDRE SATT SAMMEN: Trine Skei Grandes kulturbudsjett er nennsomt og pragmatisk, samtidig som det er såpass raust at få vil bli sinte. Foto: Berit Roald / Scanpix
BEDRE SATT SAMMEN: Trine Skei Grandes kulturbudsjett er nennsomt og pragmatisk, samtidig som det er såpass raust at få vil bli sinte. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Kulturlivet sukket høylydt og lettet da Trine Skei Grande valgte seg kulturdepartementet da hun gikk inn i regjeringen. Etter to Høyre-statsråder som hadde ment at de var henholdsvis for lite næringsorienterte og for snobbete, hadde de fått en minister som genuint likte det de holdt på med.

Kanskje skjønte de også allerede da at det var en fordel ikke bare med en kulturinteressert kulturminister, men også med en kulturminister som representerer et lite parti, som må kunne vise til resultater for å rettferdiggjøre at de er med i en omstridt regjering. Når Skei Grande kan legge frem et kulturbudsjett der det er plusset på 640 millioner korner, har hun møtt forståelse for dette behovet.

Kulturbudsjettet bærer ellers preg av å være utformet fra et ståsted til litt til høyre for midten. Tidligere har det vært mye uhemmet feiring av kulturlivets kommersielle vinnere og befalinger om å finne mer privat sponsing. Dette er en tilnærming som fort resulterer i et mindre mangfoldig og mer kommersielt kulturliv, der de prosjektene som kan love sponsorene sine bred eksponering er de som vinner frem. Årets budsjett bærer preg av en mer nennsom og pragmatisk tilnærmingsmåte, ved en satsing på små, frie aktører og gründere. Sansen for private innslag kommer også til syne gjennom støtten til Kunstsiloen i Kristiansand, et omdiskutert prosjekt basert på kunstsamlingen til milliardær Nicolai Tangen. Regionene får penger til museumene og kulturbyggene de har ansvaret for.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer