KULTURLØFTET ER DØDT - «foreldrene» minnes det med glede og vemod

Feirer med bursdag - og gravøl.

BLE BARE TI ÅR: Tre Arbeiderpartiministere, Anniken Huitfeldt, Trond Giske og Hadia Tajik, fikk ti år med kulturløftet før de blåblå kom med kulturkuttet. Foto: Torbjørn Berg
BLE BARE TI ÅR: Tre Arbeiderpartiministere, Anniken Huitfeldt, Trond Giske og Hadia Tajik, fikk ti år med kulturløftet før de blåblå kom med kulturkuttet. Foto: Torbjørn Berg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Da Arbeiderpartiets kulturløft ble innført, var det kimen til det rødgrønne samarbeidet - og kom som et resultat av Bondevik-regjeringens stortingsmelding i 2003.

- Vi feirer at vi nådde målet - og markerer med gravøl for at dette ikke lenger er norsk kulturpolitikk, sier tidligere kulturminister, Trond Giske.

I ettermiddag markerer de begivenheten med fest og gravøl på utestedet Kulturhuset på Youngstorget - med mat og musikk. Alt er gratis.

Løftet kulturbudsjettet Dagbladet møter de tre siste Arbeiderparti-kulturministerne på Stortinget: Hadia Tajik, Anniken Huitfeldt og Trond Giske.

Da kulturløftet ble innført for ti år siden, utgjorde kulturbudsjettet 0,79 prosent av statsbudsjettet. Det ble løftet til én prosent.

- Det hevet statusen til norsk kultur da kulturløftet fikk samme status som nasjonal transportplan og langtidsplanen for Forsvaret, sier Huitfeldt.

Trond Giske er mest fornøyd med tv- og filmsatsingen, som hele tida har ligget hans hjerte nærmest.

Tv- og filmsatsing - Vi har fått et utrolig løft på tv-drama og filmproduksjonen. De siste åra har vært rekordår for norsk film, sier Giske.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer