Kulturmeldinga stedt til hvile

MED SMÅ ENDRINGER

ble kulturmeldinga «Kulturpolitikk fram mot 2014» vedtatt av Stortinget i går. Alle var enige om at det hadde vært en fin dag.Meldingen ble unnfanget av Ellen Horn i 2000, omplantet, båret fram og omsider født av Valgerd Svarstad Haugland i august 2003 og verbalsamert og stedt til hvile av Stortinget i går. Det skjedde i høviske former og med forsikringer fra de pårørende om at alle meldingas gode intensjoner, og enda noen til, vil bli husket. Om ikke helt til 2014, så iallfall fram til nærmeste budsjettdebatt.

For kultur vil vi ha. Selv Frp vil ha kultur, så lenge den er bred som en dansegalla, norsk som en arier og hvit som en seilskute. Gudskjelov-gapet mellom Frp og alle andre i kulturpolitikken ble debattens mest framtredende trekk i går.

PÅ ET GODT

besøkt galleri kunne små og store kulturkoryfeer konstatere at Ap, SV og Sp vil øke kulturbudsjettet med 1,3 milliarder kroner over de neste ti åra. Det skal være en forpliktende satsing på at kulturbudsjettet skal utgjøre én prosent av statsbudsjettet. Ap/Sp/SV vil også ha en kulturlov. Mot dette står regjeringspartiene. De ønsker ingen lov og hevder at kulturmeldingas intensjoner innebærer en økning på en milliard kroner. Hovedforskjellen ligger altså i ordene forpliktende, kulturlov og 300 millioner kroner over ti år.

Den kan være viktig nok, Men det handler om småpenger og er lite å hisse seg opp over. Særlig når vi vet hvor ansvarlige opposisjonspolitikere plutselig blir når de havner i posisjon, og omvendt. Også ordet forpliktende uttales med ulik tann- og tungestilling alt etter posisjon/opposisjonsståsted.

PRØVEN PÅ OM

kulturmeldinga og Ap/Sp/SVs gode intensjoner har et liv etter gårsdagen, får vi i høstens budsjettdebatt. Og ikke minst i stortingsvalgkampen neste år, der Ap, SV og Sp håper at kulturpolitikk skal bli et hett tema og tenne de store velgermasser.

Det kunne blitt gøy, særlig for de tre. For hva er vel en skarve EU-debatt mot stridsspørsmålene Namsos Rock City og manglende knutepunktstatus for Elverumfestspillene?