Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kulturministeren beklager ikke usannheter om Nylund barneskole

Snakket rundt julegrøten.

DUGNAD OG GRØT: Ikke lett å holde tunga rett i munn når når ord som beskriver den norske folkesjela svulmer i munnhulen. Kulturminister Linda Hofstad Helleland vil ikke beklage at hun videreformidlet en løgn om en juleavslutning på en barneskole i Stavanger i sin jule-Facebook-tale. Video: Stortinget Vis mer

Kulturminister Linda Hofstad Hellelands (H) julehilsen på Facebook 23. desember, der hun lot seg avbilde i bunad foran et juletre, skapte reaksjoner - mange negative.

Kvikklunsj, brunost og sånn

Tirsdag tok stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Torstein Tvedt Solberg, opp saken i Stortingets spørretime og etterlyste en beklagelse fra kulturministeren.

Men noen beklagelse fikk han ikke.

- Vi må hegne om tradisjoner, og jeg har tillitt til norske skoler og regjeringen vil ikke innføre nye krav til skoleavslutninger, sa Helleland - men svarte ikke direkte på spørsmålet om beklagelse og selvkritikk.

«Kvikk Lunsj og brunost. Marit Bjørgen og Ole Einar Bjørndalen. Dugnad og grøt. Generasjoner har skapt det typiske norske. Ord, holdninger og verdier», skrev hun bl.a.

Kritiserte barneskole

Hennes nasjonaleiegode hilsen til det norske folk inneholdt også kritikk av Nylund barneskole i Stavanger, en kritikk som baserer seg på en misforståelse som ble oppklart en uke før hun holdt sin Facebook-julehilsen.

Helleland skrev:

«Så derfor forundrer det meg og gjør meg litt trist, når jeg leser at en skole i Stavanger ikke lar elevene synge «Deilig er Jorden» i redsel for å såre noen. For der ga rektor beskjed om at det kun skal nynnes til sangen. Jeg tror skolen skal være glad for at «Nytt på Nytt» har tatt juleferie. For dette er bare komisk. At rektor snudde i tolvte time var klokt».

Urettmessig latterliggjort

- Min barneskole, Nylund barneskole i Stavanger ble urettmessig latterliggjort av ministeren da hun spredte usannheter på i sitt Facebokk-innlegg. Hun hadde mange anledninger til å rette opp og beklage, men svarer ført når det blir en sak i Stortinget, sa Torstein Tvedt Solberg.

I sitt svar beklaget kulturministeren aldri at hun videreformidlet misforståelsene og usannhetene som hadde oppstått rundt juleavslutningen ved stavangerskolen, men nøyde seg mye uttalelse som:

- Jeg har et ønske om å være presis som mulig i all kommunikasjon, men dette er en viktig debatt om nøytralitet. Men det har aldri vært min mening å støte en enkelt skole.

NB: At elevene ved Nylund skole ikke sang, men nynnet «Deilig er Jorden», var et kunstnerisk innslag, et musikalsk bakteppe - og hadde ingen ting med sensur eller nøytralitet å gjøre. ifølge skolen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media