- Kulturministeren gjør seg til latter

Huitfeldt vil ha en tredje utredning før hun tar stilling til boklov.

TVILER: Kulturminister Anniken Huitfeldt vil vite mer før hun eventuelt kan bestemme seg for en boklov. Foto: Ned Alley/NTB scanpix
TVILER: Kulturminister Anniken Huitfeldt vil vite mer før hun eventuelt kan bestemme seg for en boklov. Foto: Ned Alley/NTB scanpixVis mer

Kulturminister Anniken Huitfeldt hadde i går sin sommerpressekonferanse, der blant annet boklov var ett av temaene.
- Vi har hatt to utredninger om litteraturpolitikk, men ingen av dem speilet i tilstrekkelig grad utviklingen med fastprissystem i et ebok-marked, sa Huitfeldt

Vil ha ny utredning Kulturministeren understreket at da disse utredningene ble laget, altså i vinter, eksisterte det ikke velfungerende ebok-løsninger i Norge. Nå fungerer de godt, mener Huitfeldt - og derfor vil det kunne gi grunnlag for å høste erfaringer:
 
- Det kan bli aktuelt å bestille nye utredninger, for å få mer kunnskap om hvordan fastprissystemet fungerer i et ebok-marked. Det kan være gode argumenter for og i mot, men vi må vite mer før vi kan bestemme oss, sa Huitfeldt på pressekonferansen.
 
Spår salgseksplosjon Huitfeldt, som i romjula i fjor slaktet forlagenes ebok-løsninger, tror nå salgsløsningene og utvalget er blitt så bra at kundene vil kaste seg over e-bøkene i sommer.
 
- Jeg tror det kommer til å eksplodere i sommer, sier hun til Dagbladet.

- Politisk filibustertaktikk Dag H. Nestegard, redaktør i Bok og samfunn mener hun vurderer en ny utredning for unngå å tape ansikt, og antyder at kulturministeren må vite nok til å ta en avgjørelse.

- Danmark har hatt fripris i et års tid, og bokhandlerne dør som fluer. De sier opp folk, og flytter til billigere lokaler, sier han, og legger til:

- Dette er fillibustertaktikk. Kulturministeren gjør seg til latter om hun skal ha enda en ny utredning, mener Nestegard.

Nestegard synes Huitfeldt overvurderer utbyttet av en eventuell ny utredning.

- Ebokmarkedet er mikroskopisk i norsk målestokk nå. Om hun skal vente til e-bokmarkedet virkelig har satt seg, så blir det ikke noe boklov med det første, sier han.

- Se til USA Direktør i Forleggerforeningen, Kristenn Einarsson, mener Huitfeldt heller kan gjøre det enkelt med en analyse av det amerikanske bokmarkedet.

SE TIL USA: Direktør i Forleggerforeningen mener det er tungvint med en ny utredning. Foto: Knut Fjeldstad/SCANPIX
SE TIL USA: Direktør i Forleggerforeningen mener det er tungvint med en ny utredning. Foto: Knut Fjeldstad/SCANPIX Vis mer

- I løpet av fem år har USA først hatt et friprissystem, deretter et fastprissystem. Erfaringen gjør at sentrale amerikanske aktører mener at fastprissystem fremmer teknologisk innovasjon og litterær bredde best.

- Vi vil lære mye mer av en slik analyse, enn en utredning av det norske markedet, mener Einarrson.

SKUFFET: Dag Nestegard mener kulturministeren gjør seg til latter. Foto: Bok og samfunn
SKUFFET: Dag Nestegard mener kulturministeren gjør seg til latter. Foto: Bok og samfunn Vis mer
- Kulturministeren gjør seg til latter