Debatt: Satiriks-sketsjen

Kulturministeren må på banen

Kjære Trine, tida er inn for å si fra om hvor skapet skal stå.

ANTISEMITTISK: Kommentarfeltet på Facebook gikk amok etter at NRK Satiriks viste en videosketsj som mange mente var lite morsom. Video: NRK / Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer
Meninger

Kjære Trine Skei Grande.

Som du selvsagt har fått med deg, ble NRK-«sketsjen» med «jødesvin» tatt mildt sagt dårlig imot av statskanalens mange brukere. Likevel skulle det gå nesten to uker, med intenst press via sosiale medier, samt en stadig mer kritisk interesse i resten av medielandskapet, før det usmakelige innslaget ble avpublisert og beklaget.

Men i løpet av samme fredag som dette skjedde, presterte underholdningssjef Charlo Halvorsen – gjennom sin mildt sagt motstrebende beklagelse – å foreta en de facto tilbakekalling av NRKs unnskyldning, samtidig som han begikk en ny oppramsing av sine tidligere «argumenter» om hvorfor dette angivelig ikke kunne være antisemittisk.

Bernt H. Lund, tidligere fange i Sachsenhausen, tidsvitne gjennom mange år, formann i Den internasjonale Sachsenhausenkomiteen.
Foto: Espen Røst
Bernt H. Lund, tidligere fange i Sachsenhausen, tidsvitne gjennom mange år, formann i Den internasjonale Sachsenhausenkomiteen. Foto: Espen Røst Vis mer

Nå innser Charlo Halvorsen i det minste at det likevel ikke var så lurt å lage en sketsj knyttet til et så historisk vondt og belastet begrep – en erkjennelse som det hadde tatt ham 10 dager – pluss noen forberedende arbeidsuker – å komme fram til.

Sjefen for NRKs underholdning greide til slutt å få beklagelsen over sine lepper, og da først og fremst som en unnskyldning for å ha såret og fornærmet 1300 norske jøder.

Men Charlo Halvorsen tar grundig feil i sin antakelse om at han og NRK bare har fornærmet 1300 mennesker. Halvorsen tramper nemlig også på holdningene og følelsene til bortimot fem millioner nordmenn, som har lært hjemme ved middagsbordet hos mor og far at «jødesvin» er et hatefullt og sterkt belastet uttrykk som ingen skikkelige mennesker gjør bruk av.

Vi i Norge vet hvor galt det kan gå, hvis det menneskesynet som ligger bak slike begreper får lov til å finne grobunn i hverdagsspråket vårt.

Harald Sunde, general og tidligere forsvarssjef, driver et krigsmuseum for skoleungdom
Harald Sunde, general og tidligere forsvarssjef, driver et krigsmuseum for skoleungdom Vis mer

For de få norske fangeveteranene som fortsatt er i live, som selv satt i nazistenes leirer og selv ble vitner til drap og ufattelige overgrep mot jøder – alt under motto «jødesvin», er det mer enn tungt å oppleve at det skal være selveste NRK som i år 2019 er stedet hvor slike hatefulle vendinger blir forsøkt hvitvasket.

Mange av de overlevende fra konsentrasjonsleirene har de siste tre tiåra vært medreisende tidsvitner for norske skolebarn på bussturer til Auschwitz, Buchenwald og Sachsenhausen.

Titusenvis av norske skolebarn har vært med Aktive Fredsreiser og Hvite Busser til Polen og/eller Tyskland. Tusener av foreldre har i åras løp nedlagt stor dugnadsinnsats for å finansiere turene, og mange har stilt opp som medreisende voksenpersoner i et prosjekt som handler om å lære om nazistenes overgrep mot jøder, andre minoriteter og politiske motstandere.

Et vesentlig budskap til 15-18-åringene under besøket i en tidligere konsentrasjonsleir, er at starten på den drepende rasismen i Tyskland, var at jødene ble forfulgt med tabu-hånord og smakløse vitser.

Asbjørn Svarstad, skribent og fast frilanser for Dagbladet i Berlin og guide i Sachsenhausen
Asbjørn Svarstad, skribent og fast frilanser for Dagbladet i Berlin og guide i Sachsenhausen Vis mer

At NRK har trukket tilbake «sketsjen», kan ikke på noen måte reparere skaden som med sikkerhet har oppstått i alle de skolegårdene hvor barn nå går ut fra at «jødesvin» er «innafor», fordi de selv har sett «spøken» på NRK.

Bevisst eller ubevisst – selve metoden fra NRKs side, er et speilbilde av det som de siste åra er blitt rutine hos de høyrepopulistiske partiene i Europa. Først slenges det ut en grov påstand eller «morsomhet», deretter blir det hevdet at påstanden er «innafor» og – etter masse oppstyr – sendes det til slutt ut en betinget beklagelse, «hvis det er slik at noen føler seg fornærmet».

Det er helt uforståelig at NRKs ansvarlige redaktør Thor Gjermund Eriksen ikke selv har gitt lyd fra seg i løpet av de to ukene som nå har gått siden «sketsjen» ble publisert.

Når han omsider ringer hjem fra ferie for å beordre avpublisering og unnskyldning, så sender Eriksen blant andre underholdningssjefen ut for å forklare hva som har skjedd – den samme personen som et døgn tidligere hadde forsikret Aftenposten om at alt var «innafor».

Det er uansett liten tvil om at resultatet ble antisemittisk – samme om Halvorsen og hans folk måtte mene noe annet. Klippet med en stereotyp av en gammel rabbiner ble utstyrt med «tagg en jøde» og Scrabble-reglene måtte brytes for å få vitsen til å passe inn.

Når ledelsen for denne kunnskapsbedriften bruker så mye tid på å finne ut at noe gikk gruelig galt, kan det være grunn til å spørre seg om evnen til å rydde anstendig opp etter seg, overhodet er til stede.

Du representerer eieren, Trine Skei Grande. Tida er nok kommet til at du må si høyt og tydelig fra om hvor skapet skal stå.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.