ANBEFALER PRESISERING: Kulturminister Linda Hofstad Helleland sier hun legger til grunn at alle søkere vil bli vurdert på lik linje. Hun anbefaler også styret i Nasjonalmuseet å komme med en ytterligere presisering om at dette er en helt åpen prosess. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
ANBEFALER PRESISERING: Kulturminister Linda Hofstad Helleland sier hun legger til grunn at alle søkere vil bli vurdert på lik linje. Hun anbefaler også styret i Nasjonalmuseet å komme med en ytterligere presisering om at dette er en helt åpen prosess. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Kulturministeren om kritikken mot Nasjonalmuseet: - Jeg legger til grunn at dette er en åpen prosess

Anbefaler styret i Nasjonalmuseet å presisere at dette ikke er trukket noen konklusjoner. 

En pressemelding om utlysningen til direktørstillingen i Nasjonalmuseet i går førte til kritikk fra flere hold.

«Direktør Audun Eckhoff ved Nasjonalmuseet har en åtte års åremålskontrakt som utløper 25.3.2017. Styret har av prinsipielle årsaker besluttet en full utlysning av stillingen. Styret ved Nasjonalmuseet håper på en god tilgang av søkere, inkludert nåværende direktør», står det å lese i pressemeldingen.

Flere mente at styret med denne pressemeldingen sendte klare signaler om at de har bestemt seg for at Eckhoff får fortsette i stillingen, og at andre kandidater ikke trenger å søke.

Direktør for Nasjonalmuseet, Audun Eckhoff (t.v.) og styreleder Svein Aaser.Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
Direktør for Nasjonalmuseet, Audun Eckhoff (t.v.) og styreleder Svein Aaser.Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

- Ved denne utlysning – som i beste fall kan sies å være klønete - kan det lett tenkes at personer med større egnethet til stillingen enn det Eckhoff har, unnlater å søke. Hvis det er riktig, har ikke styret skjøttet sitt verv på en forsvarlig måte, sa Jan Tormod Dege til Dagbladet tidligere i dag.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) sier i en uttalelse til Dagbladet at hun legger til grunn at dette er en åpen prosess.

- Jeg legger til grunn at dette blir en helt åpen prosess, og at utlysningen når den kommer gjør det helt klart at alle søkere vil bli vurdert på lik linje, sier Helleland til Dagbladet.

- Dette er en av de mest spennende stillingene i norsk kunstliv, kanskje også internasjonalt de nærmeste 10 årene, og jeg vil oppfordre alle kvalifiserte søkere til å fremme sitt kandidatur, sier hun videre.

Hun anbefaler også styret i Nasjonalmuseet om å komme med presisering av dette:

- Jeg vil anbefale at styret presiserer at det ikke er trukket noen konklusjoner, hverken helt eller delvis, sier Helleland.

Styreleder Svein Aaser sier det er «en god uttalelse» fra kulturministeren, og at han stiller seg bak denne. Han ser likevel ikke noe behov for å presisere at styret ikke har trukket noen konklusjoner.

- Vi mener vi har presisert dette i går: At dette er en pressemelding om en full utlysning som vil komme senere, og en klargjøring av kontrakten til Eckhoff, sier Aaser til Dagbladet.

Så dere ser ikke behov for en presisering, selv om kulturministeren anbefaler dette?

- Vi er helt enige i det hun sier, og det er det styret i Nasjonalmuseet også mener, sier Aaser.