Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kongshornet

Kulturministeren setter proppen i den tapte norske nasjonalskatten

Kulturministeren har ingen planer om å ta opp spørsmålet om drikkehornet, med danske myndigheter.

DRIKKEHORN: Kongshornet er laget i Norge på starten av 1300-tallet, men er en del av samlingen til Nationalmuseet i Danmark. Foto: Nationalmuseet
DRIKKEHORN: Kongshornet er laget i Norge på starten av 1300-tallet, men er en del av samlingen til Nationalmuseet i Danmark. Foto: Nationalmuseet Vis mer

(Dagbladet): Debatten rundt det norske kongshornet har rullet og gått siden Asle Toje, forskningsdirektør ved Nobelinstituttet, foreslo at danske myndigheter kunne gi tilbake kulturskatten i gave til Norge.

Saken har fått oppmerksomhet i både Norge og Danmark, men nå ser det ut til at kulturminister Trine Skei Grande (V) tar lufta ut av gavediskusjonen.

HORNDEBATT: Trine Skei Grande (V) vil ikke ta initiativ til noen diskusjon med danskene om kongshornet. FOTO: Nina Hansen
HORNDEBATT: Trine Skei Grande (V) vil ikke ta initiativ til noen diskusjon med danskene om kongshornet. FOTO: Nina Hansen Vis mer

Tidligere denne måneden stilte Trygve Slagsvold Vedum, leder av Senterpartiet, et skriftlig spørsmål til kulturministeren, om hun ville ta initiativ til en dialog med danske myndigheter om det historiske hornet.

- Jeg synes det hadde vært en god idé om vi rettet en vennlig forespørsel om å få tilbake kongshornet, som en gave. Og at vi kunne ha en felles markering rundt overleveringen, for å bevisstgjøre både dansker og nordmenn om den historien vi har, sa Slagsvold Vedum.

Nå har Trine Skei Grande svart, og hun har ingen planer om å ta dette opp med sine danske kolleger.

Vil ikke overprøve

- Dersom det skal tas initiativ fra norsk side om framtidig forvaltning av dette drikkehornet, bør utgangspunktet være en begrunnet henvendelse fra et relevant museum, skriver hun i svaret til Slagsvold Vedum.

Hun legger til at det ikke foreligger noen henvendelse fra noen norske museer om dette historiske hornet.

VIL HA HORNET: Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mener kulturministeren bør kontakte danske myndigheter og spørre om å få tilbake det norske kongshornet. FOTO: NTB Scanpix
VIL HA HORNET: Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mener kulturministeren bør kontakte danske myndigheter og spørre om å få tilbake det norske kongshornet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Tvert imot, i media har ledelsen ved både Kulturhistorisk museum og Nasjonalmuseet uttalt at de ikke har planer om å be om å få disponere det omtalte drikkehornet fra middelalderen. Jeg ser ingen grunn til å overprøve de faglige vurderingene slik saken står nå, skriver hun.

Grande skriver også at slike saker ofte reiser en rekke museumsfaglige spørsmål. Mens man fra et ståsted kan argumentere med at drikkehornet er norsk, kan man fra et annet ståsted hevde at det er nordisk.

Kongehistorie

Kongshornet ble laget i Norge på starten av 1300-tallet, men endte opp i Danmark i 1720 etter en tur innom Island.

Antakelig har det tilhørt dronning Margrete, som var gift med norske kong Håkon 6.

Asle Toje, forskningsdirektør ved Nobelinstituttet, kom med forslaget om at danskene kunne gi tilbake hornet, i et innlegg i Morgenbladet 26. januar. Her spør han om hornet kunne være en gave i forbindelse med åpningen av Norges nye nasjonalmuseum i 2020.

«Det ville være gildt om våre danske venner ga oss kongshornet i innflytningsgave. Jeg sier «i gave», for krav vil trolig ikke ville føre noe steds hen», skrev Toje i Morgenbladet.

Hornet er i dag i det danske nasjonalmuseets eie, og befinner seg i København.

Munningsbeslaget er laget av forgylt sølv, og er preget av åtte inngraverte våpenskjold: Det norske kongevåpen, i tillegg til våpnene til fire norske og tre svenske adelsslekter. I tillegg har hornet også Galtung-slektens våpen, som viser en gris.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media