Kulturministeren våker over NRK

Vil påse at kuttforslagene ikke er i strid med NRK-plakaten.

MER DRAMA: NRKs dramaavdeling skal likevel ikke settes ut, og flere storproduksjoner som «Berlinerpoplene» kan ventes. 
Foto: NRK
MER DRAMA: NRKs dramaavdeling skal likevel ikke settes ut, og flere storproduksjoner som «Berlinerpoplene» kan ventes. Foto: NRKVis mer

(Dagbladet): Etter at NRK i går internbehandlet sin omdiskuterte spareplan, der 100 millioner kroner skal kuttes før 2012, unngikk NRKs dramasjef Hans Rossiné å sitte igjen med svarteper.

Forslaget i NRK-rapporten «Morgendagens mediehus» gikk blant annet ut på å sette NRKs dramaproduksjon ut på anbud - et forslag som i går ble forkastet.

- Både NRK Drama og jeg er veldig glade for vedtaket, og er særlig fornøyde med at kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas er klar på at dramaproduksjon er en del av vår kjernevirksomhet. Det er et meget klokt og framtidsrettet valg, sier NRKs dramasjef Hans Rossiné.

Interne protester Da Dagbladet snakket med Rossiné noen dager etter kuttforslaget ble kjent, uttalte han at forslaget som forelå var «drastisk».

Han vil imidlertid ikke spekulere i om protestene innad i NRKs dramaavdeling har vært utslagsgivende for avgjørelsen om å droppe å legge ut dramaproduksjonen.

- Det er vanskelig for meg å skulle kommentere dette.

Ifølge NRK-plakaten, som er vedtatt av Stortinget, skal NRK blant annet «formidle og produsere norsk musikk og drama».

PASSER PÅ: Kulturminister Anniken Huitfeldt Foto: Nina Hansen / Dagbladet
PASSER PÅ: Kulturminister Anniken Huitfeldt Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Hans-Tore Bjerkaas mener NRK fremdeles hadde opprettholdt dette kravet om NRKs dramaproduksjon hadde blitt satt ut på anbud.

- Det har aldri vært snakk om å ikke ha produsentkompetanse på NRK-huset. Ifølge min forståelse av NRK-plakaten ville en slik løsning vært i samråd med vedtektene, men jeg vet den kan tolkes på flere måter, sier Bjerkaas til Dagbladet.

Møter med Huitfeldt Kulturdepartementet og kulturminister Anniken Huitfeldt har møter med NRK jevnlig.

Ifølge kommunikasjonssjef Hanne Gjørtz i Kulturdepartementet har det ikke vært noen særskilt kontakt mellom partene om innsparingene.

Huitfeldt sier gjennom kommunikasjonssjef sin at NRK må få ta avgjørelser i forhold til innsparinger selv.

- Jeg blir som generalforsamling orientert på vanlig måte. Jeg vil påse at kuttforslagene ikke er i strid med NRK-plakaten, men utover det finner jeg ikke grunn til å kommentere innsparingene i NRK.

Direktørmøtet, hvor kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas var til stede, begynte klokka 10.00 i går og ble avsluttet litt før klokka 13.00.

SVINGER SPAREKNIVEN:Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas
Foto Stian Lysberg Solum / SCANPIX
SVINGER SPAREKNIVEN:Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas Foto Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

I stedet for å legge ned dramaproduksjonen internt i NRK, ble det besluttet at noen av de 100 millioner kronene som skal spares inn innen 2012 skal frigjøres ved å kjøpe mer fra ekstern produsenter i deler av enkameraproduksjonene, sports- og radioproduksjonene.

Resten skal ifølge NRK.no spares inn ved å flytte Østlandssendingen og kompetanseavdelingen til Marienlyst innen 2013.

Bjerkaas sier til Dagbladet at det ikke er planlagt flere kutt, på tross av rapportene som sier at det skal spares inn ytterligere 130 millioner kroner innen 2016.

- Vi har aldri sagt at vi skal spare inn noe ytterligere. Det er nå snakk om 100 millioner kroner.

FORNØYD: NRK Drama-sjef Hans Rossiné.
FORNØYD: NRK Drama-sjef Hans Rossiné. Vis mer