KINESISK: Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) mener Henrik Ibsens «Peer Gynt» er blant de klassiske teaterstykkene som kan trekke turister, om de blir satt opp på flere språk. Bildet er fra oppsetningen av «Peer Gynt» på Gålå i 2009, med Dennis Storhøi i rollen som Peer. FOTO: Torbjørn Grønning / Dagbladet
KINESISK: Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) mener Henrik Ibsens «Peer Gynt» er blant de klassiske teaterstykkene som kan trekke turister, om de blir satt opp på flere språk. Bildet er fra oppsetningen av «Peer Gynt» på Gålå i 2009, med Dennis Storhøi i rollen som Peer. FOTO: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

Kulturministeren vil at Peer Gynt skal lyve på kinesisk

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) vil at turister skal kunne se norske teaterklassikere på sitt eget språk på sommeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Mens mange teater- og konsertinstitusjoner har stengt store deler av sommeren, mener kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) at det er et uutnyttet potensiale bak de stengte dørene. Hun stiller spørsmål om hvorfor turister ikke kan se klassiske norske teaterstykker, som for eksempel «Peer Gynt» på engelsk, eller mandarin for den saks skyld.

- Vi ser hva de har fått til på Trollhaugen, hvor cruiseturister og Hurtigruta-turister drar på konserter med musikk av Grieg. Det er voldsomt populært, sier Helleland, til Dagbladet.

For å få til et større samarbeid mellom kulturinstitusjonene og turistnæringen, har Kulturdepartementene tatt kontakt med alle institusjonene som får støtte gjennom statsbudsjettet, for å se hvordan man kan gjøre de store klassikerne tilgjengelige for turistene som kommer, og ha åpent om sommeren.

Uklar om gjennomføring

- Turistene er opptatt av flott natur, men også Henrik Ibsen, Much og Grieg. Derfor har Kulturdepartementet tatt kontakt med institusjonene, for å se hva som er grunnen til at mange av institusjonene er stengt store deler av sommeren, og hva som er hinderet for at man setter opp «Peer Gynt» på engelsk eller mandarin, sier Helleland.

Hun mener det er opp til aktørene selv å bestemme om norske skuespillere skal snakke mandarin, eller om turister skal få stykker oversatt på andre måter.

- Vår målsetting er å gjøre mer av kunst og kulturproduksjonen tilgjengelig for et større publikum. Det er viktig å løfte frem muligheten og potensialet som er her, og vi har full tillit til at kulturlivet selv finner løsninger tilpasset sine stykker og forestillinger, sier Helleland.

Hun legger til at norsk er et lite språk, og at norsk kunst og kultur har et stort potensiale. Siden museene holder åpent på sommerstid, og også markedsfører seg mot turistene, ser hun ikke hvorfor flere teatre og konserthus ikke skal kunne gjøre det samme.

- Regjeringen er opptatt av at kunst og kultur skal spille en mye viktigere rolle i reiselivet, fordi vi har kunst og kulturproduksjon av høy internasjonal kvalitet, og turister som vil se kunst og kultur vi har i Norge, sier Helleland.

- Skal ikke redusere

Tidligere i sommer opprettet regjeringen et samarbeidsråd for kultur og reiseliv. 22. august har de sitt første møte, og Helleland forteller at hun vil gi dem i oppdrag å komme med råd om hvordan man kan gjøre norske klassikere tilgjengelige for turister på deres språk, og hvordan kunst og kultur kan få en større plass i det totale norske reiselivstilbudet.

- Da ønsker jeg konkrete råd om hvordan dette kan gjøres, og ikke bare på sommeren. Vi må tenke helårsturisme, sier Helleland.

I februar lovet Arbeiderpartiet at de vil jobbe for et nytt kulturløft, og at de vil tilbake til at én prosent av statsbudsjettet skal brukes på kultur. Høyre sier de ønsker å oppnå en større samlet støtte til kunst og kultur, og vil oppmuntre det private næringslivet til å bidra med mer støtte.

- Det er på ingen måte et signal om at Høyre skal redusere statlig støtte, men vi er opptatt av at vi skal få mer støtte fra næringslivet, og samarbeid med næringslivet, for at den totale finansieringen til kulturlivet skal øke. Jeg er opptatt av hvordan kulturlivet skal være bærekraftig også i tida framover, sier Helleland.

- Flere bein å stå på

Blant støtteordningene de ønsker å satse på er gaveforsterkningsordningen, som innebærer at kunst og kulturformål som mottar gaver fra det private, kan få en ekstra sum av staten i tillegg.

Talent Norge gir støtte til prosjekter som involverer unge talenter, og som først har fått finansiell støtte fra en privat partner. Høyre vil også forsatt satse på insentivordningen for film, som skal stimulere store utenlandske filmproduksjoner til å lage film og tv-serier i Norge ved å refundere prosjektutgiftene.

- Det er med på å gi kulturlivet flere bein å stå på. Det vi er opptatt av er å utvikle nye bransjer, som gir oss nye og flere arbeidsplasser, for det er en merverdi at andre også satser mer på kunsten og kulturen vår, sier Helleland.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer