VIL HA BEKREFTELSE: Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) vil ha en bekreftelse på at styret i Islamsk Råd Norge ble lovlig valgt for å utbetale den halvårlige driftsstøtten. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
VIL HA BEKREFTELSE: Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) vil ha en bekreftelse på at styret i Islamsk Råd Norge ble lovlig valgt for å utbetale den halvårlige driftsstøtten. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Kulturministeren vil ikke gi penger til Islamsk Råd

Etter et møte med den nye styrelederen i Islamsk Råd Norge (IRN) vil ikke kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) si om hun har tillit til det nye styret.

Kulturministeren vil først ha en bekreftelse på at styret ble lovlig valgt, skriver Aftenposten. Inntil departementet får denne redegjørelsen, blir ikke den halvårlige driftsstøtten utbetalt.

I begynnelsen av juni trakk styret i IRN seg i protest mot at rådet ikke ville gå med på oppsigelse av generalsekretær Mehtab Afsar. Nå leder et arbeidsutvalg på tre menn med religiøst konservativ bakgrunn Islamsk Råd Norge. I spissen står norsk-gambieren Kebba Secka, som i 2000 måtte gå av etter at han uttrykte forståelse for kvinnelig kjønnslemlestelse.

Foruten Kebba Secka utgjør den pakistansk-norske legen Zahid Mukhtar, også tidligere IRN-leder, og Mohammed Ibrahim fra den somaliske Tawfiiq-moskeen det nye interimsstyret.

Mukhtar gjorde seg blant annet bemerket i norsk offentlighet i 2004 da han uttrykte forståelse for drapet på den nederlandske filmskaperen Theo van Gogh på TV 2s debattprogram Holmgang, skrev Aftenposten i 2004.

På 90-tallet ville ikke Mukhtar ta avstand fra fatwaen mot Salman Rushdie, og han sa i 1998 at Rushdie burde reise til Iran for å få en dom der, selv om han risikerte dødsstraff. I en TV-debatt i 1995 ville han ikke ta avstand fra en shariadødsdom mot en 14 år gammel pakistansk jente.

Den somaliske Tawfiiq-moskeen har nære bånd til den salafistiske organisasjonen Islam Net.

Aftenposten presenterte torsdag redegjørelsen fra styret som trakk seg i protest fra Islamsk Råd Norge (IRN). Her beskriver de tilstandene i organisasjonen som kaotiske, og hevder arbeidet deres ble sabotert.

(NTB)