Du leser nå Dagbladet Pluss

Kulturministerens plan: Papiravisene skal overleve i fem år

Det frie ord blir skattet lavt.

ÅTTE PROSENTS LØSNINGEN: Kulturminister Thorild Widvey skal ha bestemt seg for hvor høy skatten på nyheter og den offentlige samtale skal være. For NRK skal det gjelde helt andre regler og økonomi. Her sammen med kringkastingsjef Thor Gjermund Eriksen og NRKs nye styreleder, Birger Magnus. Foto: Scanpix
ÅTTE PROSENTS LØSNINGEN: Kulturminister Thorild Widvey skal ha bestemt seg for hvor høy skatten på nyheter og den offentlige samtale skal være. For NRK skal det gjelde helt andre regler og økonomi. Her sammen med kringkastingsjef Thor Gjermund Eriksen og NRKs nye styreleder, Birger Magnus. Foto: ScanpixVis mer

MEDIER: Klassekampen kunne nylig presentere lekkasjer fra statsbudsjettet. I følge dem planlegger kulturministeren å legge fram et forslag om lik og lav moms på papir og nettmedier: Åtte prosent.

Men ministeren viser barmhjertighet: Papiravisene skal få fem års utsettelse før øksa faller. Det betyr at avisene i fem år vil ha samme avgift på det trykte ord som vi har i dag: Null.

Men i 2020 må papiravisene bli åtte prosent dyrere, eller produseres åtte prosent billigere. For da skal de opp på samme avgiftsnivå som nyhetene på nett: Den såkalte lavmoms på åtte prosent.

Alle mener at papiravisene vil dø ut, men bare regjeringen er villig til å bidra i prosessen.

Dagens situasjon er at løssalgsavisene har falt kraftig i opplag, mens abonnementsavisene har klart seg noe bedre. Det betyr bare at de har falt langsommere. Og hvis noen mener at avisene har blitt tynnere, skyldes det ikke bare kutt i redaksjonene. Det skyldes at annonsene forsvinner fra papir. De går til nett. Og, mere urovekkende for oss her i Norge: De går til Google.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

3 MÅNEDER*

SOMMERKAMPANJE

50 kr

(0,56 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER* 50 kr per 3 måneder. 0,56 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (249kr/ kvartal når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE*

Prøveperiode*

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE* 1 kr per uke. 0,14 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) (249kr/kvartal).
  • *Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (249kr/kvartal) (55kr/uke).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.