Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Kulturnorge rakner

Små og store kulturaktører rammes hardt av coronapandemien. Bjarte Hjelmeland er en av dem som fortviler.

CORONA: Vi oppdaterer deg med siste nytt. Video: Dagbladet TV Vis mer

Corona-avlysninger herjer i Kultur-Norge. Både Nationaltheatret, Det Norske Teatret, Den Norske Opera og Ballett og Oslo Nye Teater har avlyst alle forestillinger i ulik periode framover.

Det samme skjer i andre store norske byer som Bergen, Trondheim og Tromsø. Torsdag ble det klart at regjeringen forbyr alle kulturarrangementer inntil videre.

SMITTEFARE: Helseminister Bent Høie kom med flere råd og tiltak under en pressekonferanse holdt på statsministerens kontor. Vis mer

Skuespiller Bjarte Hjelmeland har måttet avlyse sin forestilling på Chat Noir. Han mener de private teatrene rammes i større grad enn de offentlige.

– Vi er i en annen situasjon, fordi vi bare lever av de pengene vi klarer å spille inn, sier Hjelmeland til Dagbladet.

GODTAR AVLYSNING: Skuespiller Bjarte Hjelmeland. Foto: Siv Johanne Seglem /Dagbladet
GODTAR AVLYSNING: Skuespiller Bjarte Hjelmeland. Foto: Siv Johanne Seglem /Dagbladet Vis mer

Han godtar avlysningen, og mener det er viktig å ta situasjonen på alvor.

– Men jeg elsker å spille og å møte publikum. Dette skulle være de tre siste forestillingene mine i Oslo, så det føles litt som et avbrutt samleie, sier han.

Frykter konkurser

Tone Østerdal, leder i Norske Konsertarrangører (NKA), forteller om tøffe dager på jobben.

– Det er virkelig hjerteskjærende å se på konsekvensene coronasituasjonen har. Blant arrangører og i kunst- og kulturfeltet er leddene i næringskjeden så utrolig avhengig av hverandre. Når arrangørene rammes så hardt, får det store konsekvenser for mange.

Fortsatt er det usikkerhet knyttet til festivalsommeren. Østerdal sier det er vanskelig å utsette arrangementer når situasjonen er såpass usikker.

– Det er fullstendig stopp i billettsalg og planlegging, sier hun.

Mange arrangører står i fare for å gå konkurs, ifølge Østerdal. Hun forteller at kulturbransjen har svært små marginer i utgangspunktet:

– Det er et fåtall som tjener mye penger, de aller fleste går omtrent i null. Jeg er reelt bekymret for at vi kommer til å miste mange aktører i denne prosessen. Norge har et unikt mangfoldig konsert- og festivaltilbud, som det ville være uendelig tragisk å miste.

HAMSTRER: Flere butikkhyller har gått tomme for blant annet dopapir den siste tiden, selv om myndighetene forteller at det ikke er grunn til å hamstre. Vis mer

- Går under

Vossajazz, som skulle avholdes 3.–5. april, måtte avlyse for første gang i går. Også Emergenza-festivalen på John Dee har kastet inn håndkleet.

Jonas Prangerød, pressesjef for Øyafestivalen, forteller at landets største musikkfestival inntil videre planlegger som normalt. Den skal etter planen gå av stabelen 11.–15. august i Oslo.

Musiker Mariann Thomassen, kjent fra bandet Surferosa, mener situasjonen er kritisk.

KRITISK: Musikier Mariann Thomassen. Foto. Nina Ruud.
KRITISK: Musikier Mariann Thomassen. Foto. Nina Ruud. Vis mer

– Det som skjer om vi ikke får hjelp, er at 80 prosent av kulturbransjen i Norge går under, mener hun.

Thomassen tror mange kunstnere vil måtte gå på NAV eller ta ut sykmelding.

– Nå må regjeringen komme med faktiske tiltak, og ikke kalle kulturlivet for en «dugnad». Det provoserer meg noe sinnssykt. Dette er levebrødet vårt.

Stenger kinoene

Kinoene stenger fra og med 18:00 torsdag. Det sier administrerende direktør Guttorm Petterson i bransjeorganisasjonen Film & Kino til Dagbladet.

Kinoene vil holde stengt i minst to uker. NFKino bekrefter overfor Dagbladet at alle deres kinoer stenges fra og med torsdag.

Kommunikasjonssjef Ole-Morten Vestby i Den Norske Opera og Ballett sier til Dagbladet at operaen er avhengig av egeninntekter.

– At dette vil ha en alvorlig påvirkning på inntektene våre er det ingen tvil om, sier han til Dagbladet.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Torsdag morgen sendte kunstnerorganisasjonen Creo et forslag til Kulturdepartementet om å etablere en støttekasse for de kunstnerne som nå mister sine inntektskilder.

– Vi foreslår at departementet legger penger på bordet. Vi har sagt til departementet i dag at vi må starte med et tosifret antall millioner, sier forbundsleder Hans Ole Rian.

Initiativ til ordning

Creo har et konkret forslag til hvordan det skal løses.

– Fond for utøvende kunstnere er villige til å administrere en slik ordning. De er vant til å ta imot store mengder med søknader og behandle dem effektivt, sier Rian.

Leder Knut Alfsen i Norsk Skuespillerforbund er bekymret for midlertidige ansatte i kulturlivet. Mens 152 av landets skuespillere er fast ansatte og dermed har rett på dagpenger, jobber resten av skuespillerforbundets 1200 yrkesaktive medlemmer i midlertidige stillinger.

– Midlertidig ansatte og oppdragstakerne i kulturlivet har dårligere sikkerhetsnett, sier han til Dagbladet.

Han viser til at denne gruppen mister inntekten umiddelbart når de mister oppdrag.

– Våre medlemmer må betale husleie også mens krisen pågår, sier han.

Mange frilansere turnerer gjennom Den kulturelle skolesekken (DKS), hvor alle er engasjert som oppdragstakere. Flere fylker har avlyst forestillingene fram til påske, men vil likevel betale ut de avtalte honorarene. Kulturtanken, som bevilger de statlige midlene til DKS, har ingen innvendinger til utbetalingene, ifølge direktør Øystein Strand.

FOLKETOMT: Raadhuset Bar stenges og de ansatte permitteres. Video: Øystein Sæthre Vis mer

– Avventer

Fridrik H. Mar er produksjonssjef i produksjonensselskapet Rubicon. Han forteller at inntil videre fortsetter innspillinger som før. Slik situasjonen er nå, vil ikke publikum merke noe, ifølge ham.

– Per nå har det ikke kommet noen instruks om at vi ikke kan holde på med opptak. Men vi avventer det som er i diverse forarbeidsprosesser, sier han til Dagbladet.

Som følge av FHIs anbefalinger har flere kunstmuseer valgt å stenge lokalene sine de neste ukene. 11. mars annonserte Astrup Fearnley-museet at de stenger til og med førstkommende mandag. Ifølge kommunikasjonsleder Mathilde Emilie Johnsen har imidlertid ikke besøkstallene til museet blitt påvirket av coronaviruset.

Heidi Marie Kriznik, leder for Den norske Forfatterforening, forteller på sin side at de får mange meldinger fra fortvilte forfattere.

– Mange har mistet oppdrag som følge av viruset. Forfattere har fra før svært uforutsigbar økonomi, og er ekstra utsatte akkurat nå.

Torsdag ble det klart at institusjoner som ikke får gjennomført arrangementer de har fått midler til, vil slippe å tilbakebetale pengene.

– Som kultur- og likestillingsminister er jeg klar over at mange som har mottatt offentlig tilskudd nå ikke får gjennomført arrangementer og prosjekter som planlagt. Det er selvfølgelig en uforutsett og alvorlig situasjon. Derfor vil Kulturdepartementet ikke kreve tilbake midler som allerede er brukt, sier Abid Raja (V) i en pressemelding.

REDDET: Helseminister Bent Høie var på vakt, da Erna Solberg holdt på å håndhilse med direktør i FHI, Camilla Stoltenberg. Reporter: Christian Wehus. Video: NTB Scanpix. Vis mer
Hele Norges coronakart