ENGASJEMENT: Hans Olav Lahlum, forfatter og historiker, mener noen av hans forfatterkolleger har vært litt defensive i forhold til å markere seg politisk. Foto:Lars Eivind Bones / Dagbladet
ENGASJEMENT: Hans Olav Lahlum, forfatter og historiker, mener noen av hans forfatterkolleger har vært litt defensive i forhold til å markere seg politisk. Foto:Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

- Kulturpersonligheter burde opptre politisk

Selv bidrar Hans Olav Lahlum med en novelle til SVs valgkamp.

(Dagbladet): Sosialistisk Venstreparti har i innspurten av valgkampen satt partiapparatet sitt på en buss som skal kjøre landet rundt, i håp om å redde det som på meningsmålingene ser ut til å blir et svært dårlig valg for partiet.

Nå lanserer også partiet en kulturell sluttspurt, der blant andre historiker, forfatter - og SV-medlem - Hans Olav Lahlum er en av de fremste bidragsyterne.

Han har skrevet en novelle, «Tvillingsjelene», som skal slippes i fire deler. Den første i dag, som du kan lese her.

- Jeg mener at flere kulturpersonligheter burde opptre politisk, sier Lahlum til Dagbladet og fortsetter:

- Defensive kolleger
- Uten sammenlikning for øvrig var det i gamle dager en stolt tradisjon at forfattere engasjerte seg politisk, som Bjørnson. I dag er det noen som engasjerer seg i enkelte saker - slik som Unni Lindell mot pelsdyroppdrett. Men det er noe annet å engasjere seg for et helt politisk program - jeg synes noen av mine forfatterkolleger har vært litt defensive, sier Lahlum.

Han håper ingen oppfatter det negativt at han markerer seg politisk.

- I denne tiden med politisk mobilisering burde det også være mulighet for å vise sitt engasjement, mener Lahlum.

- Pådrivere for Kulturløftet
Den øvrige kultursatsningen på SVs valgkampbuss består blant annet i at de ulike politiske lederne, som Kristin Halvorsen og Bård Vegard Solhjell har med seg utvalgte bøker på turen - som presenteres på SVs hjemmesider. Skuespiller Kristian Winther skal ha en forestilling ved Nordland teater når bussen kommer til Mo i Rana. På valgvaken skal en operasanger framføre en nyskrevet arie, og komiker Janne Rønningen skal være konferansier og politisk kommentator.

Valgkampmedarbeiderne forsøkte også å få til en konsert med Ida Maria, men det lot seg ikke praktisk gjennomføre. Artisten er for øvrig på valglista til SV i Nesna.

Kristin Halvorsen ønsker å framheve at partiet var pådrivere for Kulturløftet før stortingsvalget i 2005 - som innebærer at kultur skal stå for 1 prosent av statsbudsjettet innen 2014.

- Dere har ikke vært så synlige i kulturpolitikken?

- Det er jeg uenig i, men det er riktig at vi ikke har hatt kulturministerposten. Mange sider ved kulturpolitikken har likevel berøringspunkter med skolepolitikken, sier kunnskapsminister Halvorsen til Dagbladet.

- Har det vært vanskelig å få artister og kulturfolk til å stille opp?

- Heldigvis er det mange positive folk, men dette er tross alt en turné som har kommet i stand på kun få dager. Vi jobber underveis, sier Halvorsen.

Skrev noveller som ung
Lahlum skrev novellen for mange år siden, men plukket den fram igjen da SV nå ringte.

- Jeg skrev mye noveller som ung, men la det vekk da jeg begynte med studiene. Det var forbausende å se hvor godt mye av det hadde holdt seg etter 15 år, sier Lahlum.

Novellen pekte seg ut for Lahlum fordi den har en politisk undertone, og en samfunnsmessig tematikk som mange med ulik bakgrunn kan kjenne seg igjen i - i følge forfatteren.

- Den handler om to som er oppvokst i sterkt religiøse familier, som har gått på religiøse skoler der de ikke har hatt så mye kontakt med andre, vanlige barn.

Mer vil vi ikke røpe for eventuelle lesere, men Lahlum kan selvsagt ikke dy seg:

- Det kommer en vending på slutten, som nok vil få mange lesere til å sette kaffen i halsen, sier han og ler med sin karakteristisk kneggete latter.