Kulturpersonligheter om Horn

Wenche synes Lille-Jens har gjort et varp, Sæmund frykter intet, mens Karsten er redd hun blir for lett. Dagbladet har spurt aktører innen kulturlivet om deres nye kulturminister.

Håkon Bleken

maler

- Jeg håper hun vil legge vekt på billedkunst og i større grad sette lys på det. Jeg håper også kvalitetsforskjeller blir gjenopprettet i norsk kulturliv. Tanken om at alt er like bra er jo demokratiets bakside. Med Ellen Horn som kulturminister er jeg ikke så redd det vil skje som jeg ellers frykter mest, nemlig en utvisking av kvalitetsforskjeller.

Agnete Haaland

leder Norsk Skuespillerforbund

- Jeg håper Ellen Horn er sterk, for statsbudsjettet for 2001 er en skandale for kulturen. Ellen Horn er et fantastisk godt valg. Hun er en stor kunstner og en god organisator. Dette er første gang en skuespiller blir minister i Norge, og vi er stolte av henne, men jeg frykter alltid at kulturen blir overkjørt av Finansdepartementet.

Karsten Alnæs

formann i Forfatterforeningen

- At hun skal knytte et nært og godt samarbeidsforhold til alle som arbeider med kunst i Norge. Jeg håper kontakten blir nær, og at hun får grasrotkontakt. Jeg frykter (og det ville jeg gjort med enhver kulturminister) at hun skal bli for lett i forhold til finansminister Schjøtt-Pedersen

Tove Nilsen

forfatter

- Jeg har ikke så store illusjoner når det gjelder kulturlandet Norge. Jeg frykter at kunsten skal bli kakepynt. Jeg ønsker meg en minister som tør satse på elitene. I dag er det en oppfatning om at «alle» er like gode, og at «alle» kan kurs. Jeg tror Ellen Horn kan gjøre en veldig bra jobb.

Wenche Foss

skuespiller

- Jeg synes Lille-Jens gjorde et varp da han fikk Ellen Horn som kulturminister. Hun har styrke og krefter, og kan mer enn sitt Fadervår og teater. Det er verst for oss på teatret som mister Ellen, men jeg er svært stolt av henne. Hvilke saker den nye kulturministeren skal prioritere overlater jeg til ungdommen å bestemme.

Mette Newth

rektor, Kunsthøgskolen i Oslo

- Gledelig at vi får en person med bred fagkompetanse. Jeg håper dette kommer kunsten og kulturen til gode. Jeg håper vi får konkrete forbedringer på de områdene der det er nødvendig. Generelt er frykten å få en kulturminister som ikke har fagkompetanse, men det unngår vi nå.

Tom Remlov

direktør Norsk Film AS

- Horn bør ubestridelig prioritere filmpolitikk, og det mener jeg uavhengig av min stilling. Film- og fjernsynsfeltet er avgjørende for utviklingen av norsk kultur. Dessverre er det grunn til å frykte at kulturpolitikken ikke gis nok spillerom. Det står respekt av Ellen Horn, hun har tatt på seg en kjempeoppgave.

Sæmund Fiskvik

direktør IFPI (føderasjon av internasjonale plateselskaper)

- Kulturministeren må modernisere åndsverksloven slik at musikk ikke blir en gratisvare som fyker rundt på Internett. Det er en stor sak å beskytte artister mot piratkopiering. Med Ellen Horn som kulturminister frykter jeg intet.