Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Kulturpolitikk som virker

Vi ønsker en ny retning i kulturpolitikken, med en sterkere vekt på innhold, bevisst prioritering og kvalitetsutvikling.

KLARE FOR KULTURDEBATT: «Vi ønsker nå en bred kulturpolitisk debatt om kvalitet, innhold og profil framfor en ensidig opptatthet av infrastruktur og budsjettstørrelser. Vi ser fram til denne debatten. Vi skal delta aktivt og er i full gang med på ta imot innspill hver eneste dag allerede. Velkommen med flere», skriver statssekretær i Kulturdepartementet, Knut Olav Åmås. Foto: Jon Eeg / NTB scanpix
KLARE FOR KULTURDEBATT: «Vi ønsker nå en bred kulturpolitisk debatt om kvalitet, innhold og profil framfor en ensidig opptatthet av infrastruktur og budsjettstørrelser. Vi ser fram til denne debatten. Vi skal delta aktivt og er i full gang med på ta imot innspill hver eneste dag allerede. Velkommen med flere», skriver statssekretær i Kulturdepartementet, Knut Olav Åmås. Foto: Jon Eeg / NTB scanpix Vis mer
Debattinnlegg

Før jul blir tidenes største og beste norske kulturbudsjett gjennom tidene vedtatt på Stortinget. Det borgerlige budsjettet blir for 2014 økt med 660 millioner kroner eller 6,8 prosent fra 2013. Men viktigere enn pengene er at regjeringen ønsker en ny retning i kulturpolitikken. Vi ønsker sterkere vekt på innhold, bevisst prioritering og kvalitetsutvikling. Dette er temaer forrige regjering var lite opptatt av.

Vi skal se nærmere på resultatene av politikken. Det gjelder blant andre Norsk kulturråd og Norsk kulturfond og alle stipendordninger som ligger under rådet. Derfor tar vi en fot i bakken nå, for å se kritisk på alle sider ved denne viktige delen av norsk kulturpolitikk. I Dagbladet i går ble det fra flere hold hevdet at kutt kan føre til kroken på døra for flere virksomheter.

Her er det alvorlig behov for en realitetsorientering. Det er rimelig å sammenlikne regjeringens 2014-budsjett med Stoltenberg-regjeringens budsjett for 2013. Nivået på bevilgningen for 2014 ligger da på omtrent samme nivå som i 2013. Kuttet på denne budsjettposten som blir omtalt som «katastrofe» og «krise» er på bare 2,6 millioner kroner for 2014. Resten av posten vil i 2014 være på hele 226 millioner kroner.

At et kutt på under 1,5 prosent av budsjettposten skal føre til at flere virksomheter står i fare for å måtte legge ned driften er det rett og slett vanskelig å tro på. Vi kan skjønne at en enkelt institusjon som har fått tre millioner årlig blir engstelige dersom de får signaler om at hele beløpet skal tas fra den ene virksomheten. Det vil overraske flere enn oss hvis det er det som kommer til å skje.

Det er Kulturrådet selv som har den fagkompetansen som skal til for å avgjøre hvordan de på en mest mulig skånsom måte kan tilpasse seg kuttet sammenliknet med 2013. Vi har stor tillit til at Kulturrådet benytter den utvidede fullmakten de har fått fra oss på en god måte. Vi har bestemt at noen av pengene skal brukes på å satse på kor og gir to engangsbevilgninger til litteraturhusene i Oslo og Bergen. Utover det er det opp til Norsk kulturråd å fordele denne store posten.

De 226 millioner kronene det er snakk om i denne saken, bør gi grunnlag for mye god kunst og kultur, til glede for nordmenn flest. Det er vårt krav. Vi vil ha en kulturpolitikk med klarere prioriteringer og omprioriteringer. Den jobben må alle som mottar penger fra det offentlige være med på, også Norsk kulturråd.

De seinere åra har det vært en særdeles kraftig økning i de offentlige kulturbudsjettene, uten at politikerne har vært nevneverdig opptatt av å se på virkningene av politikken. Vi ønsker nå en bred kulturpolitisk debatt om kvalitet, innhold og profil framfor en ensidig opptatthet av infrastruktur og budsjettstørrelser.

Vi ser fram til denne debatten. Vi skal delta aktivt og er i full gang med på ta imot innspill hver eneste dag allerede. Velkommen med flere!