EKTEPAR I ORKANENS ØYE: Akademimedlem Katarina Frostenson støtter ektemannen, som denne uken ble dømt til to års fengsel for voldtekt. Hun nekter å gi opp stolen i Svenska Akademien. Foto: Henrik Montgomery / AFP / Scanpix
EKTEPAR I ORKANENS ØYE: Akademimedlem Katarina Frostenson støtter ektemannen, som denne uken ble dømt til to års fengsel for voldtekt. Hun nekter å gi opp stolen i Svenska Akademien. Foto: Henrik Montgomery / AFP / ScanpixVis mer

Svenska Akademien og voldtektsdommen:

Kulturprofilen er dømt, men Nobels litteraturpris klarer ikke å gjenopprette tilliten

Svenska Akademien har ennå ikke tatt alvoret innover seg

Kommentar

Så skjedde det at de atten kvinnene som i fjor anklaget Jean-Claude Arnault for trakassering og overgrep, fikk oppreisning — i alle fall gjennom én av dem. Mandag ble han som i mediene lenge bare var omtalt som «kulturprofilen» dømt til to års fengsel for voldtekt.

Det var anklagene mot Arnault som kastet Svenska Akademien, som har ansvaret for å dele ut Nobelprisen i litteratur, ut i krisen de fremdeles befinner seg i. Arnault er gift med Akademi-medlem Katarina Frostenson, overgrep skal ha funnet sted i Akademiens leiligheter og Arnault skal ha truet med å ødelegge kvinnenes karrierer gjennom sine mektige venner dersom de skulle gjøre livet vanskelig for ham.

Men Akademiens reaksjon er å skalke lukene. I våres lyktes bastionen om støtter Frostenson å kaste ut den «faste sekretæren» Sara Danius, etter at Danius hadde bestilt en uavhengig rapport som skulle granske medlemmenes forhold til Arnault. Hærtoget mot Danius ble ledet av den tidligere «faste sekretæren» Horace Engdahl, som har hatt nære bånd til Arnault.

I striden mellom de to fløyene valgte flere av medlemmene å tre ut, til Akademien sto igjen vingeklippet og beslutningsutdyktig, med bare ti medlemmer. 2018 ble et år uten noen Nobelpris i litteratur. I den myteomspunne og tungt prestisjeparfymerte institusjonen, der medlemmene egentlig skal sitte på livstid, var dette et hardt slag.

Flere av medlemmene, deriblant Danius, sa seg opprinnelig villig til å gjøre en siste oppgave for Akademien ved å hjelpe dem å velge nye medlemmer, slik at de på ny ville kunne fatte avgjørelser. Betingelsen var at Frostenson, som midlertidig la ned arbeidet sitt for Akademien i våres, skulle tre ut. Det ville ikke Frostenson på noen måte.

Frostenson kan naturligvis ikke lastes for ektemannens overgrep. Men også hun har opptrådt kritikkverdig, blant annet ved å være deleier i ektemannens litteraturscene, som hun har vært med å tildele penger til.

Men Frostenson holder på sin posisjon. Hun og ektemannen hevder hardnakket at anklagene mot ham er oppspinn. Og da Akademien oppdaterte vedtekene sine i høst, de som har vært bortimot uforandret siden 1700-tallet, var det ikke mer åpenhet som sto høyest på prioriteringslisten. Snarere besluttet Akademiens gjenværende medlemmer å slå fast at alle medlemmer forventes å la være å kritisere Akademiens øvrige medlemmer offentlig, være lojale og sette institusjonens interesser foran sine egne. Det nye regelverket erklærer også at de i unntakssituasjoner kan fatte beslutninger selv om de er færre enn de stipulerte tolv.

Kjernen i Engdahls kritikk av Sara Danius i våres var nettopp at hun var illojal da hun ville slippe inn en uavhengig gransking uten at alle var enige i avgjørelsen. Nå har hans fløy lykkes i å skyve offentligheten på enda større avstand og hindre akademimedlemmene i å si fra hvis noe ikke er som det skal. Slik kan Katarina Frostenson trolig beholde stolen sin. Omverdens respekt, derimot, kan trolig ikke hentes inn igjen gjennom slike klamrende grep.