DØMT: Jean-Claude Arnault, ofte bare omtalt «Kulturprofilen», er dømt til to års fengsel for voldtekt. Foto: NTB Snanpix.
DØMT: Jean-Claude Arnault, ofte bare omtalt «Kulturprofilen», er dømt til to års fengsel for voldtekt. Foto: NTB Snanpix.Vis mer

Svenska Akademien

Kulturprofilen Jean-Claude Arnault dømt til to års fengsel for én voldtekt

Anklagene mot Arnault skapte skandale i Svenska Akademien.

Den svensk-franske teaterregissøren Jean-Claude Arnault (72) er dømt til to års fengsel for én voldtekt og er frikjent for en annen.

Arnault har stått tiltalt for to voldtekter mot en og samme kvinne i 2011. Arnault avviser alle anklager.

Dommen ble kunngjort av tingretten i Stockholm mandag klokka 11. Påtalemyndigheten hadde lagt ned påstand om tre års fengsel.

Anklagene mot Arnault dukket opp i november 2017. I kjølvannet av metoo-kampanjen sto 18 kvinner fram i Dagens Nyheter der de beskrev overgrep og seksuell trakassering som de anklaget ham for.

Arnault har drevet et kultursenter som har fått pengestøtte av Svenska Akademien, institusjonen som deler ut Nobels litteraturpris.

18 kvinner sto fram

Han er også gift med lyrikeren Katarina Frostenson, som fram til april var medlem av akademiet. I likhet med en rekke andre medlemmer forlot hun institusjonen som følge av den opprivende konflikten.

Skandalen startet 21. november i fjor, da 18 kvinner sto fram i avisa Dagens Nyheter med anklager om at en «sentral person i svensk kulturliv» hadde utsatt dem for seksuell trakassering og overgrep.

«Kulturprofilen» viser seg seinere å vise Arnault. Han er gift med et av Akademiets medlemmer, Katarina Frostenson. I tillegg driver han klubben Forum, som Det svenske akademiet har brukt som møtelokale ved flere anledninger. Kort tid etter avsløringene, avslutter Akademiet samarbeidet med Arnault.

Lekket navn på nobelprisvinnere

Desember samme år kommer det fram at Arnault skal ha kjent til og lekket navnet på opptil flere vinnere av Nobelprisen i litteratur i forkant av tildelingen. Frostenson ble mistenkt for å ha delt den strengt taushetsbelagte informasjonen med ham.

Uka etter står Akademiets sekretær Sara Danius fram med at også hun har blitt utsatt for seksuell trakassering fra Arnault.

Mistankene mot Frostenson vedvarer. I april 2018 stemmer medlemmene om hun skal tvinges til å gå. Seks, inkludert Sara Danius, stemmer for. Åtte stemmer mot.

Blant de seks er Peter Englund, Kjell Espmark og Klas Östergren. 6. april trekker de seg som medlemmer av Akademien i protest.

12. april stemmer de gjenværende medlemmene om tillit til Danius, som ender opp med å måtte gå mot sin vilje. Samme dag trekker Katarina Frostenson seg.

Få dager seinere griper kongen inn og endrer Akademiens statuetter, og gjør det dermed mulig for medlemmer å fratre sin stilling og erstattes av andre. Tidligere har dødsfall vært den eneste gyldige fratredelsesgrunnen.

4. mai går Svenska Akademien ut med en pressemelding der de oppgir at det ikke vil bli delt ut noen nobelpris i litteratur i 2018. Planen er å dele ut to priser i 2019.

Dagbladet oppdaterer saken.