Kulturprotestantismen mangler i Norge

Innvandringen fra Polen, Øst-Europa og Vietnam teller nok langt mer enn en relikvie og litt hellig røkelse på Stiklestad.

JUBILEUM:Når Martin Luther feires i 2017 er det ikke høykirkeligheten som feires, men de luthersk evangeliske kirkenes åndelige frihet og politiske ansvar, skriver forfatteren. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix
JUBILEUM:Når Martin Luther feires i 2017 er det ikke høykirkeligheten som feires, men de luthersk evangeliske kirkenes åndelige frihet og politiske ansvar, skriver forfatteren. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Andreas Homplands Signaler i Dagbladet 29.juli retter et skarpsindig lys på katolisismens voksende innflytelse i vårt sekulære samfunn. Det er en reell utfordring for kirkens ledere, men neppe for landets innbyggere.

For selv en pave som framstår som en ydmyk og vettug personlighet, har en lang krig å kjempe før sølibatet er avskaffet og likestillingen er kommet på plass.

Pilegrimsvandringer og lysfontener har eksistert i det mellomkirkelige miljø i 50 år, uten at høykirkelige lutheranere ble mer katolske av det. Innvandringen fra Polen, Øst-Europa og Vietnam teller nok langt mer enn en relikvie og litt hellig røkelse på Stiklestad.

Andreas Hompland er en reflektert journalist fra Bibelbeltet på Sørlandet, uten å ha tatt men av det. Snarere tvert imot. Jeg leser signalene på avisens andre side også som et hint til vår lutherske folkekirke. Hva står kirken for?

Hvor blir det av i de store etiske debatter om frihet og menneskeverd på naturvitenskapens og medisinens område, slik det skjer i Tyskland og Danmark?

Når Luthers 500 årsjubileum feires i 2017 er det ikke høykirkeligheten som skal feires og slett ikke de synkende medlemstall, men de evangeliske lutherske kirkers åndelige frihet og politiske ansvar. Slik det viser seg fra Kirkens Bymisjon her hjemme og i den økumeniske innsats i Midtøsten og Afrika.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer