- Kulturrådet beveger seg i lovens gråsone

Kritikere mener Kulturrådets håndtereringen av inhabilitet er uholdbar.

FÅR KRITIKK: Men Kulturrådets direktør Anne Aasheim sier at Kulturrådets reglement er langt innafor forvaltningslovens bestemmelser. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FÅR KRITIKK: Men Kulturrådets direktør Anne Aasheim sier at Kulturrådets reglement er langt innafor forvaltningslovens bestemmelser. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Å gå på gangen er en uholdbar måte å håndtere inhabilitet på - det løser det ikke problemet, sier Sæmund Fiskvik, tidligere medlem av Fond for lyd og bilde.

Innad i Kulturrådet har inhabilitet nemlig blitt håndtert på to ulike måter. Hvis en person i Fond for lyd og bilde er inhabil i én sak, har personen automatisk vært inhabil i en hel søknadsrunde.

I Kulturfondene derimot, som i år delte ut 540 millioner kroner, holder det at medlemmene går på gangen i den enkelte saken. - Hvis man bare går på gangen i saken man er inhabil overfor, så kan man snakke konkurrerende søknader ned når de behandles, mener Fiskvik.

Så på lovverk Fiskvik har sittet i en rekke utvalg, vært jurymedlem for Spellemann og jobbet som direktør for organisasjonen til de internasjonale plateselskapene i Norge i 15 år.

- Da vi i Fond for lyd og bilde begynte med å trekke oss fra hele utdelingsrunder hvis vi var inhabile i én sak, så var det fordi vi mente at det å bare gå på gangen var i strid med forvaltningsloven, sier Fiskvik.

Dagbladet har i en rekke saker skrevet om inhabilitet i Kulturrådet. Bare i de tre musikkutvalgene i Kulturfondet, har medlemmene vært inhabile i 285 saker i år. Medlemmer får også penger av eget utvalg, deriblant Eldbjørg Raknes som er blitt tildelt 175 000 kroner. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer