DANS: Afrikansk kulturinstitutt (CAK) lærer barn, unge og voksne å spille tromme og danse, og bidrar til tverrkulturell læring. Kulturrådet må fortsette den tidligere driftsstøtten, skriver artikkelforfatteren. Foto: CAK
DANS: Afrikansk kulturinstitutt (CAK) lærer barn, unge og voksne å spille tromme og danse, og bidrar til tverrkulturell læring. Kulturrådet må fortsette den tidligere driftsstøtten, skriver artikkelforfatteren. Foto: CAKVis mer

Debatt: Kulturstøtte

Kulturrådet kveler viktig støtte

Flertallet kan da umulig godta at en virksomhet med så mange kunstneriske, tverrkulturelle og pedagogiske kvaliteter skal kveles?

Meninger

Verden er blitt mindre, sies det ofte. Fordi vi som forbrukere, turister, informasjonssøkende m.m. drar nytte av og nyter saker og ting i og fra utlandet.

Theo Koritzinsky
Theo Koritzinsky Vis mer

Utlendinger kommer også til oss. Noen blir – men blir heldigvis aldri assimilert. De blir integrert. Det vil si: De er «norske» på mange måter; som lovlydige borgere med oppholdstillatelse og etter hvert kanskje statsborgerskap. Mange går tur, smører matpakke, spiser fårikål, vafler med brunost og feirer 17. mai.

Men heldigvis:, de bidrar også med sitt: De gjør Norge mer smaksrikt, fargerikt, klangrikt og idérikt.

På Afrikansk kulturinstitutt (CAK) lærer fagfolk med afrikansk bakgrunn barn, unge og voksne å spille tromme og danse. De yngste leker afrikanske eventyr. Gjennom temadager og workshops, kunstutstillinger, filmkvelder, bibliotek og kafé bidrar CAK til tverrkulturell læring. Og forebygger dermed etnisk hovmod og rasisme. Dette er utvilsomt viktigere nå enn da CAK startet i 1977.

For 40 år siden begynte Barth Niava denne virksomheten. Denne ildsjelen har fått priser for sin innsats fra NRK, Fritt Ord og Oslo kommune. Og CAK har de siste tiåra fått driftsstøtte fra staten via Norsk kulturråd. Men Kulturrådet har nå kuttet driftsstøtten til CAK, som har vært på rundt to millioner de siste åra, med 25 prosent i år. I selve jubileumsåret! Neste år skal støtten reduseres med 65 prosent.

Kulturrådet må fortsette den tidligere driftsstøtten. Hvis nødvendig må vi få stortingsflertallet til å bestemme det. Dette flertallet kan da umulig godta at en virksomhet med så mange kunstneriske, tverrkulturelle og pedagogiske kvaliteter skal kveles? Hvis CAK skal bli avhengig av usikre penger fra prosjektsøknader og private sponsorer, blir det umulig å holde på daglig så tematisk og kunstnerisk bredt som nå – med hovedvekt på deltakernes egen utfoldelse og læring – i et integrerende fellesskap.

Vi i CAKs styre og råd har nå startet en støtteaksjon. I et opprop krever rundt 50 CAK-venner at statens driftsstøtte skal fortsette. Blant dem er Jon Roar Bjørkvold, Erling Borgen, Miloud Guiderk, Ellen Horn, Agnete Haaland, Khalid Salimi, Torild Skard, Yngve Slettholm og Gunnar Stålsett. De kjenner til CAKs kvaliteter og har selv en kunstnerisk og/eller tverrkulturell faglig kompetanse som gjør dem verd å lytte til.

Vil Kulturrådet lytte?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.