Kulturrådet-leder om statsbudsjettet: «Et svik mot hele kunstfeltet»

Er lite imponert.

KAMP OM PENGENE: Kulturrådet savner en satsing både på den frie kunsten og den nye festivalstøtteordningen. Her fra Øyafestivalen. Foto: Christian Roth Christensen
KAMP OM PENGENE: Kulturrådet savner en satsing både på den frie kunsten og den nye festivalstøtteordningen. Her fra Øyafestivalen. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Rådsleder i Norsk Kulturråd Tone Hansen er skuffet over statsbudsjettet.

I en pressemelding på Kulturrådets hjemmeside kaller hun statsbudsjettet «et svik mot hele kunstfeltet».

Hun hadde håpet på et løft for Kulturfondet, som skal stimulere den frie delen av kunst- og kulturlivet. Kulturfondet gir i første rekke tilskudd til enkelttiltak og til forsøksvirksomhet på kunst- og kulturområdet.

- At Kulturfondet avspises med kun en prisjustering svekker handlingsrommet vårt. Når dette skjer over flere år, går det ut over muligheten for å løfte for eksempel festivalområdet, spelene og den visuelle kunsten, sier Hansen.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland på sin side er fornøyd med en 2,2 prosent økning, og kaller Kulturfondet «en raus og god ordning».

Kritisk: Rådsleder i Norsk Kulturråd Tone Hansen. Foto: Lars Eivind Bones
Kritisk: Rådsleder i Norsk Kulturråd Tone Hansen. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Ny festivalstøtteordning

Neste år etableres den nye festivalstøtteordningen i regi av Norsk kulturråd, etter at den tidligere knutepunktordningen ble avviklet. Det er til sammen søkt om 190 millioner i festivalstøtte for 2018.

- For festivalene som har vært vant til å forholde seg til politikere, blir det en ny situasjon, sier Hansen;

- Uten økte midler er det vanskelig å ivareta både de små og de store.

- Hansen etterlyser nye tanker, og det kan jeg glede henne med at hun får med dette budsjettet. Det er behov for å bidra til at kunst- og kulturlivet møter utfordringene i et mer globalisert og digitalisert samfunn, derfor gjør vi viktige strukturelle grep for å gi rom for mer skapende virksomhet, sier Hofstad Helleland.

I budsjettet ligger Norsk kulturfond inne med 919,5 millioner for 2018. Ser man bort fra øremerkede midler er den reelle økningen på 19,4 millioner. I budsjettsøknaden ba Kulturrådet om en økning på 50 millioner.

- 920 millioner kroner er et betydelig beløp. Kultur er et politikkområde som alle andre områder der prioriteringer må gjøres, men fondet er styrket sammenlignet med fjoråret, sier kulturminsteren.

Hansen understreker at det er et vanvittig spenn fra noen tusen i stipender til enkeltkunstnere til milliontilskuddene Festspillene i Bergen tildeles.

- Vi er glade for at vi slipper å bli kuttet, og at vi selv kan råde over den indeksjusterte økningen på knappe 20 millioner.

Hvordan disse pengene skal prioriteres, blir en diskusjon innad i Kulturrådet.

- De store institusjonene har vært vant til en indeksregulering. Skal vi fortsatt gjøre det, blir det ingenting igjen til de andre.

- Flere år med nedprioriteringer

Kulturrådets administrasjon styrkes gjennom etableringen av Kreativt Norge, en nysatsing på kreativ næring lokalisert utenfor Oslo.

- I 2018 trapper vi opp satsingen på kulturell og kreativ næring, med en økning på 12 millioner som skal nyttes til kunnskapsutvikling, kompetanseprogram, møteplasser som bidrar til at enkeltkunstnere, mindre kulturbedrifter og etablerte kulturinstitusjoner styrkes, sier Helleland.

Men Hansen mener det er viktig at næringssatsingen ikke går på bekostning av frie midler.

- Kulturbudsjettet er i det hele tatt mer preget av å opprettholde status qou enn av nytenkning. Jeg håper regjeringens samarbeidspartnere vil være med å styrke budsjettet. Det er behov for å løfte det frie kunstfeltet etter flere år med nedprioriteringer, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer