MOT FRIHETSREFORM: Kulturminister Thorild Widvey (H) håper en frihetsreform i kulturpolitikken vil føre til økt maktspredning, høyere kvalitet og bredere finansiering av kulturlivet. Foto: Øistein Norum Monsen
MOT FRIHETSREFORM: Kulturminister Thorild Widvey (H) håper en frihetsreform i kulturpolitikken vil føre til økt maktspredning, høyere kvalitet og bredere finansiering av kulturlivet. Foto: Øistein Norum MonsenVis mer

Kulturrådet under lupen

Det første skrittet mot det kulturministeren kaller en frihetsreform.

(Dagbladet): - Norsk Kulturråd har fått mange nye oppgaver de siste åra. Vi tror at det er grunnlag for en gjennomgang nå, sier kulturminister Thorhild Widvey til Dagbladet.

Da regjeringsplattformen ble lagt fram tidligere i høst ble det klart at den nye regjeringa ønsket seg en frihetsreform i kulturpolitikken. Målsettinga til kulturdepartementet er at reformen skal føre til økt maktspredning, høyere kvalitet og bredere finansiering av kulturlivet.

Et viktig ledd i denne reformen er at Norsk kulturråd skal gjennomgås av en nylig nedsatt gruppe.

 - Det er ikke til å legge skjul på at kulturrådet spiller en sentral rolle i statlig forvaltning av kunst og kultmidler, sier Widvey.

Starter nå
- Det denne gruppen skal gjøre er å beskrive organisasjonens oppgaver, vurdere om sammensetningen er hensiktsmessig, og legge fram forslag til alternative organisasjonsmodeller, sier Widvey, og legger til:

I GRUPPA: Administrerende direktør i Kulturrådet, Anne Aasheim. Foto: Lars Eivind Bones
I GRUPPA: Administrerende direktør i Kulturrådet, Anne Aasheim. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- De skal også vurdere om enkelte av oppgavene til organisasjonen kan løses regionalt. Vi skal ikke dele det opp i regionale fond, men vi kan se på alternative måter å løse en del av Norsk Kulturråds oppgaver på.

Hun forsikrer samtidig om at Kulturrådet kommer til å bestå.

Gruppa starter sitt arbeid allerede denne uka, og har frist til å levere rapporten til 1. juni.

- Vi tenker at det er kjempeviktig å komme i gang snart. Det er lenge siden vi har gjort noen vurderinger av Kulturrådet, og det er på tide at vi får en samlet vurdering av hele virksomheten og se om dagens organisering er den optimale måten å løse oppgaver på.

Referansegruppe
Gruppa består av folk med erfaring både fra private og offentlige virksomheter.

I GRUPPA: Høyrepolitiker og direktør i Sparebankstiftelsen DNB André Støylen. Foto: Steinar Buholm
I GRUPPA: Høyrepolitiker og direktør i Sparebankstiftelsen DNB André Støylen. Foto: Steinar Buholm Vis mer

- Logikken bak sammensetningen av gruppa er at den skal sikre god kompetanse om hvordan Kulturrådet fungerer i dag både innenfra og utenfra, og som har god kjennskap til norsk forvaltning, sier Widvey.

Også Poul Bache, områdedirektør for Kulturstyrelsen i Danmark, er hentet inn.

- Jeg kjenner ikke til alle detaljene om hvordan kulturlivet organiseres i andre land. Derfor er det viktig å få en utenlandsk representant inn som kan se dette med friske øyne, sier kulturministeren.

I tillegg har utredningsgruppen en referansegruppe bestående av kunstnere og kulturarbeidere fra hele landet.

I GRUPPA: Tidligere generalsekretær i Norges Fotballforbund, Karen Espelund. Foto:  Erik Berglund
I GRUPPA: Tidligere generalsekretær i Norges Fotballforbund, Karen Espelund. Foto: Erik Berglund Vis mer

- Den skal bidra med innspill og råd, og er veldig bredt sammensatt. Det er en fin måte å se på hvordan de tingene vi har fungerer.