Kulturrådet vraket Snåsamannen

Ikke bra nok for bibliotekene.

IKKE INNKJØPT: Joralf Gjerstads bok «Den gode kraften» har til nå et opplag på 70 000, men var ikke på lista over Kulturrådets innkjøpte bøker for 2010. Foto: LARS EIVIND BONES
IKKE INNKJØPT: Joralf Gjerstads bok «Den gode kraften» har til nå et opplag på 70 000, men var ikke på lista over Kulturrådets innkjøpte bøker for 2010. Foto: LARS EIVIND BONESVis mer

Den mestselgende boka utenfor skjønnlitteratursegmentet, «Den gode kraften» av Joralf Gjerstad, er blant de som er vraket for innkjøp av Kulturrådet. Det ble klart etter rådets fjerde og siste innkjøpsmøte onsdag.

At «Snåsamannens» bestselger ikke er kjøpt inn, synes Jan Swensson, redaksjonssjef for dokumentarlitteratur i Gyldendal, er merkelig.

- Jeg tar det til etterretning, men jeg må stille spørsmålstegn ved hvordan Kulturrådet vurderer hvilke bøker som skal kjøpes inn, sier Swensson til Dagbladet.

Topper
«Den gode kraften» er til nå trykket i hele 70000 eksemplarer, og topper fortsatt sakprosalistene ved de fleste av landets bokhandlere. Nå vil det være opp til hvert enkelt bibliotek om de vil kjøpe inn den populære boka eller ikke.

- Denne ordninga er jo ment å komme publikum til gode. Vil det ikke gavne publikum om de kunne låne de mest poplulære bøkene? spør Swensson.

Sindre Hovdenakk sitter i Kulturrådets vurderingsutvalg for sakprosa og understreker overfor Dagbladet at han ikke kan kommentere utvalgets beslutninger i enkeltsaker.

- Utvelgelsen gjøres på bakgrunn av en selektiv vurdering, sier Hovdenakk.

Skuffelse
- Det er klart det er mange forlag som vil være skuffet over våre beslutninger, og det er fullt forståelig, sier han.

Kulturrådet får rundt 300 sakprosabøker inn til vurdering hvert år, men kan bare kjøpe inn omtrent 70.

- Dette har med budsjettmessige årsaker å gjøre, sier Hovdenakk.

- Kan du si noe om hvilke kriterierer som legges til grunn for utvelgelsen?

- Utvalget skal velge ut bøker som treffer i betegnelsen «generell sakprosa for et allment publikum», men stikkordet i utvelgelsesprosessen er at den er subjektiv, understreker Hovdenakk.

Blant bøkene som ikke er kjøpt inn i årets siste innkjøpsrunde finner man også en av årets mest dagsordensettende bøker: Geir Selvik Malthe-Sørenssens «Forfalskningen», som handler om Treholt-saken.

Kulturrådet har flere ganger tidligere fått kritikk for å vrake kjente bøker. Heller ikke Ingar Sletten Kolloens bestselgende bok om Joralf Gjerstad, «Snåsamannen», ble kjøpt inn til bibliotekene da den kom ut i 2008.