Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kulturrådets leder kastes

Yngve Slettholm blir ikke gjenvalgt som leder av Kulturrådet. Eksperter og rådsmedlemmer beskriver det som uklokt og overraskende.

 MÅ GÅ:  Kulturrådets leder Yngve Slettholm får ikke forlenget tilltt. - Jeg hadde gjerne fortsatt, sier han til Dagbladet. 
Foto: Heiko Junge / Scanpix
MÅ GÅ: Kulturrådets leder Yngve Slettholm får ikke forlenget tilltt. - Jeg hadde gjerne fortsatt, sier han til Dagbladet. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

(Dagbladet): - Jeg kan bekrefte at jeg ikke er spurt om å fortsette som rådsleder, sier Yngve Slettholm til Dagbladet. 

I statsråd i morgen skal det tas stilling til hvem som skal sitte som rådsmedlemmer i Kulturrådet de neste årene. Rådet består av ti medlemmer, oppnevnt av Kulturdepartementet for fire år av gangen. Halvparten av rådets medlemmer skiftes annet hvert år og man kan bare bli gjenoppnevnt én gang. De fem medlemmene som står for valg i år - Arnfinn Bjerkestrand, Marianne Olsen, Iren Reppen, Asta Busingye Lydersen og rådets leder Yngve Slettholm - blir alle skiftet ut, kan Dagbladet erfare. 

Bjerkestrand, Olsen og Lydersen er blitt gjenoppnevnt tidligere, men Slettholm og Reppen kunne blitt gjenvalgt til fire nye år. Tidligere Kulturrådsledere har oftest blitt gjenoppnevnt og sittet i åtte år. 

- Ikke mitt valg - Det er ikke mitt eget valg. Jeg hadde gjerne fortsatt arbeidet med å følge opp rådets nye strategi og alle de nye oppgavene vi har fått fra departementet de siste årene, sier Slettholm. 

Kulturdepartementet nedsatte i desember 2013 en utredningsgruppe som fikk i oppdrag å gjennomgå Norsk kulturråd. I 2014 la gruppa fram en rapport med flere anbefalinger. I april i år ble det sendt ut et høringsnotat fra Kulturdepartementet med flere endringsforslag, med bakgrunn i utredningsgruppens rapport. Blant annet foreslås det endringer i Kulturrådlovens tredje ledd, der det blant annet står at «medlemmene oppnevnes på grunnlag av kunst- og kulturfaglig kompetanse».

I høringsforslaget anbefales det å endre loven for å søke bredere kompetanse. Forslaget sier at rådet skal bestå av «medlemmer med kompetanse innenfor kunst- og kulturfeltet, organisasjon og ledelse, økonomi, forskning og utvikling». 

- Det blir spennende å se hvilken bakgrunn de som blir utnevnt har. Det blir helt sikkert dyktige og kompetente personer, utnevnt på grunnlag av kunst- og kulturfaglig kompetanse, slik loven krever, sier Slettholm og fortsetter:

- Det er absolutt en fordel med bred kunnskap, men det grunnleggende er at man har solid, grunnleggende kunst- og kulturfaglig kunnskap - ikke at dette er en tilleggskompetanse. Noe annet ville innebære en drastisk endring i organiseringen av arbeidet i rådet og fagutvalgene. 

Overrasket Regjeringen har ikke sendt ut høringsforslaget i Stortinget og lovendringen er derfor ikke trådt i kraft. Det er de gjeldende lovene som gjelder når rådet i morgen blir oppnevnt. Forfatter Alfred Fidjestøl, som har skrevet en bok om Kulturrådet, sier til Dagbladet at han er overrasket over at Kulturdepartementet ikke utsatte rådutnevnelsen til etter lovforslagene var vedtatt. 

- Når de legger opp til flere endringer i utnevnelsen av rådet, så er det rart at de ikke forlenget oppnevningsperioden et halvår og ventet til loven var vedtatt, før de erstattet halve rådet, sier han. 

Han mener det er en uheldig utvikling at Kulturdepartementet dreier mer bort fra vektlegging av kunst- og kulturfaglig kompetanse. 

- Det særegne ved Kulturrådet er at pengene ikke skal deles ut på samme type måte som i demokratiet forøvrig. Det skal ikke være snakk om hvem som har stått lengst i kø, men hvem som holder høyest kvalitet. Da er man nødt til å ha folk som har kompetanse til å vurdere kunstnerisk kvalitet, sier Fidjestøl. 

- Uklokt Skuespiller og tidligere teatersjef Iren Reppen, som heller ikke får fortsette i rådet, sier til Dagbladet at hun mener det er «uklokt» å å fjerne rådsleder nå. 

- Administrasjonen i Kulturrådet trenger Yngve nå når store omlegginger må til i forbindelse med knutepunktsaken, og med direktør Aasheim i permisjon. Avgjørelsen er et eksempel på manglende lytting og forståelse for oppgavene som står på trappene, skriver hun til Dagbladet og understreker at hun ønsker ny leder alt godt. 

Kulturredaktør i Dagbladet, Geir Ramnefjell, sier til Dagbladet at departmentets avgjørelse er overraskende.  

- Det er overraskende at de bytter ut halve rådet, og kaster lederen før tida, før de har fått endret på loven. Det er et råkjør, og dette vil kunne skape kraftige reaksjoner i Stortinget, sier han. 

Kommunikasjonssjef i Kulturdepartementet, Hanne Gjørtz, sier til Dagbladet at de ikke ønsker å kommentere saken.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media