Kultursenter i fare

«Byantikvaren burde jublet for at Volapük har fått med seg en stor privat investor og over at man endelig har funnet en løsning.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I 1960 kjøpte Selvaagbygg AS Kruses gate 7 for 200000 kroner. I 1970 kjøpte firmaet nabohuset for 1 million. Selvaagbygg har gjentatte ganger forsøkt å rive de to praktfulle sveitservillaene som står i Kruses gate 7 og 9. En gruppe ungdommer som startet kulturorganisasjonen Volapük må få hovedæren for at Kruses gt. 7 og 9 fortsatt lever. Volapük kjemper fortsatt en Davids kamp mot Goliat, og snart avgjør Oslo bystyre hva som skal skje med eiendommene.

Det var i 1988 at miljøvernforkjemperne Jonas Eggen og Bjørnar Kruse oppdaget to forfalne, ubebodde hus i Kruses gate på Oslos beste vestkant. Etter å ha sjekket eierforholdene og fått rede på at en av landets rikeste eiendomsutbyggere ønsket å rive husene, bestemte Jonas Eggen og Bjørnar Kruse like godt at de ville flytte inn i husene. Som sagt så gjort.

For å redde Kruses gate 7 og 9 på mer permanent basis kom man på en idé: En gruppe ungdommer stiftet Volapük og satset på sitt første kulturarrangement. Navnet Volapük betyr for øvrig «verdensspråk», og i mars 1990 var premieren for den første store festivalen. Siden den gang har Volapük med Hans Broch Nielsen i spissen sørget for årlige arrangementer. Navnet er blitt et begrep i Oslo, og man har virkelig lyktes i å få til et forum for kunst og kultur.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer