Kultursjef trakk seg - etter kritiske spørsmål om CV-en

Nå leter kommunen etter en passende jobb.

TAUS OM JOBB-BYTTE: I fjor høst ble Torkel Varfjell ansatt som enhetsleder kultur i Halden kommune, etter å ha vært konstituert. Stillingen ble ikke utlyst. Få måneder senere ba han om omplassering - uten å ville kommentere grunnen. Foto: Erik Wiggo Larsen, Demokraten
TAUS OM JOBB-BYTTE: I fjor høst ble Torkel Varfjell ansatt som enhetsleder kultur i Halden kommune, etter å ha vært konstituert. Stillingen ble ikke utlyst. Få måneder senere ba han om omplassering - uten å ville kommentere grunnen. Foto: Erik Wiggo Larsen, DemokratenVis mer

Halden kommune og tidligere enhetsleder for kultur Torkel Varfjell holder kortene tett til brystet om hvorfor han har bedt om og fått innvilget omplassering i kommunen.

- Det er riktig at jeg har bedt om å bli omplassert. Jeg ga skriftlig uttrykk for det til kommunalsjefen i april, sa Varfjell til Halden arbeiderblad den 3. juli i år - godt under et år etter at han fikk enhetsleder-jobben.

Kommunen vil ikke svare på hvorfor omplasseringen ble akseptert - uten at det engang er klart til hvilken stilling.

- Mot vår vilje
Nå forteller hovedtillitsvalgt i Fagforbundet i Halden kommune, Kirsti Rørmyr, til Dagbladet at hun i mars i år stilte flere kritiske spørsmål til kommunen om Varfjell, som har jobbet i Halden kommune siden 2009.

Hun var kritisk til at han i fjor høst fikk jobben som enhetsleder for kultur uten at stillingen var utlyst, etter å ha vært konstituert.

- Han ble direkteplassert som enhetsleder på kultur, mot vår vilje. Vi mente at han var uegnet. Det var mye støy omkring ham som leder, sier Rørmyr til Dagbladet.

Ba om CV
Rørmyr fikk også informasjon om at Varfjell skal ha påberopt seg en treårig kulturutdannelse fra Bø i Telemark da han i 2009 fikk jobb som leder i kommunale Brygga kultursal.

- På bakgrunn av det begynte jeg å grave, sier Rørmyr.

Fra Bø får Dagbladet opplyst at utdannelselsen hans derfra tilsvarer ett års heltidsstudium, noe Varfjell bekrefter. Han avviser å ha oppgitt noe annet.

- Misforståelse
Rørmyr er misfornøyd med informasjonen fra kommunen i en sak som berører kommunen som arbeidsgiver, og potensielt andre søkere.

- UEGNET: - Han ble direkteplassert som enhetsleder på kultur, mot vår vilje. Vi mente at han var uegnet. Det var mye støy omkring ham som leder, sier Fagforbundets Kirsti Rørmyr om Torkel Varfjell. Foto: Kari-Sofie Jenssen
- UEGNET: - Han ble direkteplassert som enhetsleder på kultur, mot vår vilje. Vi mente at han var uegnet. Det var mye støy omkring ham som leder, sier Fagforbundets Kirsti Rørmyr om Torkel Varfjell. Foto: Kari-Sofie Jenssen Vis mer

- Det eneste svaret jeg har fått, er at jeg ikke har innsynsrett i andre organisasjoners medlemmers dokumentasjon, og at det var en misforståelse når det gjelder lengden på utdannelsen fra Telemark, sier hun til Dagbladet.

Varfjell vil ikke kommentere hvorfor han ville omplasseres. Han har ikke villet gi Dagbladet sin CV.

Deltidsstudium
«Hvis kritikken mot meg er rettet til ledelsen i Halden kommune fra leder i fagforbundet, må ledelsen svare på denne kritikken og hvorfor den ikke er gjort noe med. Videre har jeg utdanning fra høgskolen i Telemark, og har aldri lagt skjul på at dette er et deltidsstudium. Forøvrig har jeg aldri mottatt kritikk på min lederrolle fra andre enn nettopp fagforbundet», skriver Varfjell i en epost til Dagbladet. Han skriver at kritikken er basert på tiltak han ble pålagt av daværende kommunalsjef og rådmann.