Kultursjokk i det grønne

MOSS (Dagbladet): Lørdag åpner kronprins Haakon Nordens største kulturfestival, Momentum. Det skjer i Moss, der ildsjelene hele denne uka har svettet for å skape en utendørs park av samtidskunst.

- Det har vært mange litt smålåtne prosjekter i Kunst-Norge gjennom åra. Det føltes riktig å kline til for straks å ta luven fra folk med liknende ambisjoner i København og Stockholm. Så nå er vi med ett slag blitt Nordens største kulturfestival!

Det sier hovedkurator Jonas Ekeberg i Momentum, den nordiske festivalen for samtidskunst som åpnes av kronprins Haakon i Nesparken i Moss lørdag. Budsjettet er på 16 millioner kroner, og festivalen har et parkområde på 21 mål pluss Mossehallens 3000 kvadratmeter å boltre seg på.

Park

- Hele biennalen dyrker park-opplevelsen i møte med kunsten, man beveger seg i kunsten som man beveger seg i en park. Et av målene har vært å plassere de utvalgte arbeidene innenfor en sosial sammenheng, sier Ekeberg.

41 kunstnere og 14 designere kommer til festivalen. På den største gressflaten blir det bygd fire store kuber som rommer animasjonsverksteder der unge filmfolk lager sine egne filmsnutter, som vises på en sentral skjerm under hele festivalen. Over hele parken er det hengt opp fuglekasser hvor den svenske kunstneren Henrik Håkansson installerer knøttsmå videokameraer inni kassene slik at vi alle kan følge med i det interne fuglefamilielivet.

Angst

Inne i furuskogen, mellom trestammene, var islendingen Olafur Gislason i ferd med å oppføre en osteklokkeliknende bygning med runde vinduer da vi var innom tidligere denne uka.

- Det handler om angst hos sju år gamle skoleelever, et såkalt «angsthus». En psykolog vil lytte til barns historier om hva de er redde for når de legger seg om kvelden.

- Også trærne som huset er bygd omkring, vil få en klaustrofobisk følelse, sier Gislason.

bjorn.bratten@dagbladet.no