Kultursjokk med Frp

Frp ynder å snakke om trusselen mot norsk kultur. Men jeg vil hevde at det ikke finnes en større trussel mot norsk kultur enn nettopp Frp.

SKIPSREDERFINANSIERT: «Smaken til Rimi-Hagen bestemmer hvilken retning kulturen utvikler seg i, om Frp får bestemme», skriver artikkelforfatteren, i et angrep på Frp og Siv Jensens (bildet) kulturpolitikk. Foto: Vegard Grøtt / NTB Scanpix
SKIPSREDERFINANSIERT: «Smaken til Rimi-Hagen bestemmer hvilken retning kulturen utvikler seg i, om Frp får bestemme», skriver artikkelforfatteren, i et angrep på Frp og Siv Jensens (bildet) kulturpolitikk. Foto: Vegard Grøtt / NTB ScanpixVis mer
Debattinnlegg

Fremskrittspartiets landsmøte begynner i dag. Det er ventet stor misnøye med at samarbeidspartneren Høyre til stadighet avlyser Frp's løfter. Men når det gjelder kulturpolitikken sitter Høyre helt stille i båten. Selv om FrP i statsbudsjettet for 2013 foreslo å kutte 1,5 milliarder kroner til kulturformål.

Dette kaster mørkeblå skygger over Kultur-Norge. Man behøver ikke være rakettforsker for å se konsekvensene av Frp's påvirkning i kulturpolitikken. Avisdød er en av dem. Pulverisering av NRK en annen. Sist, men ikke minst, et kulturliv som blir avhengig av privat sponsing.

ARTIKKELFORFATTER:  Arild Stokkan-Grande, stortingsrepresentant (Ap), medlem av familie- og kulturkomiteen
ARTIKKELFORFATTER: Arild Stokkan-Grande, stortingsrepresentant (Ap), medlem av familie- og kulturkomiteen Vis mer

Frp ynder å snakke om trusselen mot norsk kultur. Men jeg vil hevde at det ikke finnes en større trussel mot norsk kultur enn nettopp Frp.

Det er spesielt at Frp er opptatte av å detaljstyre innholdet i barne-tv, for eksempel i forbindelse med adventstiden. Partiet argumenterte med at Jesus er en viktig del av norsk kulturarv. Men hva slags politikk har de egentlig for norsk kulturarv? Norsk folkemusikk? Gamle kunst- og håndverkstradisjoner? Samisk språk og kultur?

Arbeiderpartiet ønsker at det frie ord og den kritiske pressen skal ha fri utfoldelse. Vi vil videreføre produksjonstilskuddet til aviser som sliter med lønnsomheten, fordi det norske språk er lite og fordi lokalaviser og såkalte meningsbærende aviser er viktige stemmer i demokratiet. Pressestøtten er svært viktig for å opprettholde avismangfoldet. Og mangfoldet er viktig for demokratiet. Derfor er det så synd at Frp vil legge ned mange aviser gjennom å fjerne pressestøtten. Ikke bare det: Frp's mediepolitiske talsmann, Øyvind Korsberg, har pekt direkte på hvilke aviser Frp mener bør miste statsstøtte: Vårt Land, Nationen, Dagsavisen, Klassekampen. Aviser som FrP ikke liker.

Frp er ikke fornøyd med NRK heller. En samlende, reklamefri allmennkringkaster med godt utbygde distriktskontorer er den kulturelle ryggraden i Norge og et lokomotiv for frie og uavhengige medier. Likevel går Frp til valg på å selge allmennkringkasteren til private og notere selskapet på børs. De vil samtidig fjerne nynorsk teksting og fjerne kravet til å lage programmer på samisk. TV-lisensen vil Frp sende til Blokksberg. Med en slik politikk legger man også NRK som mediehus i ruiner. Er det slik Frp vil bygge kulturnasjonen?

Følg oss på Twitter

Frp mener at kulturen bør være skipsrederfinansiert. Gjennom sponsing fra næringslivet skal de offentlige kulturbudsjettene kuttes. Måten Frp vil gjøre dette på er en såkalt omlegging av skattesystemet, slik at det blir mer attraktivt å støtte opp om de deler av kulturen man ønsker å bidra til økonomisk. Skattelette, altså. Eller «gaveforsterkning», som de gjerne kaller det. Men «gaveforsterkning» er bare et fint ord for at markedskreftene skal bestemme hvilke deler av kulturlivet som har livets rett. Smaken til Rimi-Hagen bestemmer hvilken retning kulturen utvikler seg i, om Frp får bestemme.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.