Kulturtåka i Bergen

BERGEN (Dagbladet): Det var ikke å forvente at samme direktør skulle kunne bære det store kulturbyprosjektet i Bergen helt fram til publikum. Sånn sett har det vært en bragd av Morten Walderhaug å klare to år, men glansen avtar når vi får vite at stiftelsens styre ikke har tatt ansvar ved selv å sparke direktøren for lenge siden. Morten Walderhaug trøster seg med at han er i godt selskap blant direktørene i de andre åtte europeiske kulturbyene. Flere har sluttet før ham. I en slik selverkjennelse finner vi kanskje kjernen til direktørens inkompetanse i forhold til en så krevende oppgave.

  • Han kan neppe ha hatt som mål å nå helt fram ved å samarbeide med åpent sinn og forståelse. Kravene til en leder er kanskje større i Bergen enn i Vestfold, hvor Walderhaug ledet de lokale festspillene.
  • For å skape entusiasme rundt «Norges største kulturfeiring noensinne», som det heter i Walderhaugs visjon fra mars i fjor, kreves det sterke sjøbein, altså god balanse. Han snublet ikke bare i kulturkverulantene i Bergen, men i en lang tradisjon som hviler på de tre store; Den Nationale Scene, Bergen Filharmoniske Orkester og Festspillene. Det skulle ikke styret ha akseptert.
  • Profesjonelle styremedlemmer som kan gå stødig i storm på Torgalmenningen, må ta plass - til fordel for noen av politikerne som har hodet fullt av kommunale trivialiteter. Og kanskje bør statsråd Anne Enger Lahnstein stille en representant til styret. Staten har tross alt gitt 36 millioner kroner i driftsstøtte.
  • I fjor annonserte Kulturby Bergen 2000 med denne teksten: «Det er for tiden noe tåkete på hovedkontoret, men vi kan med sikkerhet si at etter tåke kommer sol, og da vil vi skape en kulturbegivenhet det virkelig kommer til å stråle av.»

De styrende organer burde for lengst ha forstått at skuta ble manøvrert mot forlis. Nå er det i seineste laget å snu kursen, men Bergen kommune har et ansvar for å unngå en internasjonal kulturskandale.

Mens vi venter på at tåka skal letne i Bergen, ønsker vi Terje Gloppen til lykke i sitt arbeid som direktør inntil en ny er ansatt. Med erfaring fra Lillehammer-OL sa han i går at det ikke er uvanlig å bruke opp et par direktører før store kulturprosjekter blir fullendt. Kanskje ser vi lyset før sommeren kommer.