<strong>INGEN OPPMUNTRING:</strong> - Det har aldri vært meningen at au pair-ordningen skal oppmuntre til arbeidsinnvandring, skriver Pål K. Lønseth (bildet).
Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
INGEN OPPMUNTRING: - Det har aldri vært meningen at au pair-ordningen skal oppmuntre til arbeidsinnvandring, skriver Pål K. Lønseth (bildet). Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer

Kulturutveksling, ikke arbeidsinnvandring

Det uaktuelt for regjeringen å gjøre au pair-ordningen til en ordning for ufaglært arbeidsinnvandring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Professor Ragnhild Sollund er kritisk til at au pair-ordningen endres, slik at personer som har barn, ikke gis anledning til å være au pair. Hun mener at tiltaket ikke forhindrer at au pairer i realiteten er arbeidsinnvandrere.

Det har imidlertid aldri vært meningen at au pair-ordningen skal oppmuntre til arbeidsinnvandring. Formålet med ordningen er kulturveksling; en ung voksen skal få mulighet til å lære et annet språk og en annen kultur gjennom å bli inkludert i en familie i vertslandet. Som gjenytelse skal han eller hun gjøre lettere husarbeid og/eller hjelpe til med barnepass.

Antallet au pairer i Norge har økt vesentlig de siste årene, og dagens au pairer kommer i større grad enn tidligere fra fattigere og mindre utviklede land enn Norge. Likevel er det uaktuelt for regjeringen å gjøre au pair-ordningen til en ordning for ufaglært arbeidsinnvandring. Tvert imot vil vi motarbeide at au pair-ordningen bidrar til sosial dumping. Derfor har vi gått gjennom ordningen og vil endre regelverk og praksis, for å styrke kulturaspektet og forhindre at au pairer utnyttes som billig arbeidskraft.

Ett av tiltakene er at det som hovedregel ikke gis oppholdstillatelse til personer som har barn. Vi har grunn til å tro at personer med forsørgelsesforpliktelser, og dermed sterk tilknytning til hjemlandet, sannsynligvis vil ha arbeid som sitt vesentlige formål med au pair-oppholdet. Dermed faller de utenfor målgruppen for ordningen. Dette kommer i tillegg til dagens diffe-rensiering basert på alder. Kun personer mellom 18 og 30 år kan være au pairer.

Jeg tror ikke dette tiltaket alene vil garantere at alle som kommer som au pair til Norge, har kulturveksling som formål med oppholdet, men jeg har tro på at det, som ett av flere tiltak, vil kunne bidra til at vi unngår sosial dumping og utnytting av au pairer som billig arbeidskraft. Danmark har allerede en slik praksis. Regjeringen vil følge praktiseringen av au pair-ordningen videre, og dersom det viser seg at tiltakene ikke har ønsket effekt, kan det bli aktuelt å innføre nye tiltak eller oppheve ordningen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer