Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Kumelk er verken uunnværlig eller sunt

Ideen om at mennesker, som eneste art, skulle være avhengig av melk fra andre pattedyr for å utvikle oss og være sunne er utdatert.

«FOR KALVER»: Kumelk er ment for kalver, ikke mennesker, skriver artikkelforfatteren. Laktoseintoleranse er vanlig hos 75 prosent av verdens voksne befolkning. I Nord-Europa er 5-15 prosent av befolkningen laktoseintolerante. Foto: Berit Keilen / NTB Scanpix
«FOR KALVER»: Kumelk er ment for kalver, ikke mennesker, skriver artikkelforfatteren. Laktoseintoleranse er vanlig hos 75 prosent av verdens voksne befolkning. I Nord-Europa er 5-15 prosent av befolkningen laktoseintolerante. Foto: Berit Keilen / NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kumelk er verken uunnværlig eller nødvendigvis sunt, samtidig har melkeproduksjon andre negative konsekvenser for mennesker, natur og dyr.

FAGSJEF I NOAH: Kaisa Ramona Hautala. 
FAGSJEF I NOAH: Kaisa Ramona Hautala.  Vis mer

Stadig flere velger å fjerne kumelk fra kostholdet sitt – noen fordi de ikke tåler det, andre gjør det av etiske, miljø- eller helsemessige årsaker. Da BraMat nylig gjennomførte en test av plantemelk, ble testen innledet med å advare mot å kutte kumelk. Det er egentlig ikke overraskende, ettersom melkenæringslobbyen jobber iherdig med å overbevise oss om at vi trenger kumelk for å få i oss tilstrekkelig næringsstoffer. Men kumelk er evolusjonsmessig en relativt ny del av menneskers kosthold. Det er stort sett bare befolkningen i Vesten som forsetter å drikke melk utover barndommen og som har tilpasset seg å drikke kumelk – hele 75 prosent av verdens befolkning er laktoseintolerante.

Kutt av kumelkeprodukter er heller ikke ensbetydende med redusert inntak av mat eller næringsstoffer, behovet for protein, kalsium og andre essensielle næringsstoffer kan fint dekkes med mat fra planteriket. Argumentet om at vi må drikke melk for å få i oss nok jod holder heller ikke mål, jod tilsettes kraftfôret og det vil være enklere og sunnere å ta tilskudd direkte. Nye tall viser at hele 80 prosent av voksne nordmenn spiser for mye mettet fett, som hovedsakelig kommer fra meieriprodukter og kjøtt.

Flere FN-organer har gått tydelig ut og sagt at vi må redusere vårt forbruk av animalske produkter om vi skal kunne redde klimaet og ha nok mat til en voksende verdensbefolkning. Globalt står husdyrproduksjonen for større globale utslipp enn hele transportsektoren til sammen, og kyr fôres i stadig større grad opp på importert kraftfôr for å øke ytelsen per ku.

Kumelk er ment for kalver, ikke mennesker. Kuer må føde en kalv i året for å holde melkeproduksjonen i gang, men i melkeproduksjonen tas kalven fra moren en til tre dager etter fødselen. Dette er en stor påkjenning for både ku og kalv, og ikke minst, unødvendig.

Over hele verden lever mennesker i beste velgående uten å drikke morsmelken til andre dyr. Det er på tide at vi nordmenn ser forbi melkelobbyen og tar tyren ved hornene ved å erstatte meieriprodukter med variert plantekost, både for oss selv, miljøet og dyrene.