Kung-fu for kidsa

Langt fra feilfri, men underholdende om eldgammel kampsport og magi.

FILM: «Det forbudte riket» kan beskrives som en blanding mellom «Tilbake til framtida», «Karate Kid», «Mumien» og «Hero». Vi snakker med andre ord om en rimelig lettfattelig eventyrfilm, der tidsreise og kung-fu er hovedingredienser.

Eventyr

Vi møter Jason, en amerikansk tenåring som ikke akkurat er blant de mest populære på skolen. Fritida bruker han på gamle kung-fu-filmer og på å unngå skolens bøller. Hos en pantelåner kommer han over et mytisk sverd, og i det han redder sverdet fra tjuvradder befinner han seg plutselig i en helt annen tid, et helt annet sted på kloden. Sagt med andre ord, Jason står ovenfor et virkelig eventyr, der eldgammel kampsport og magi står på timelista.

Drunken boxing

Regissør Rob Minkoff kan skryte av å ha samlet Jackie Chan og Jet Li, to av Kinas største stjerner, i samme film for første gang. Et møte som dessverre ikke gjør særlig ære på kampsportspesialistene. Når det er sagt så er «Det forbudte riket» ingen dårlig film. Jo, det er en film fylt med klisjeer, en film som følger et svært opplagt handlingsmønster og som rent estetisk minner om tv-serien «Xena: Warrior Princess». Men samtidig er det en underholdende og uhøytidelig film, med tydelige referanser til gamle kung-fu-klassikere. Jackie Chan, som er ikledd tidenes styggeste og tydeligste parykk, gir oss blant annet enn opplæring i drunken boxing, noe jeg ikke har sett han gjøre siden «Drunken Master II» (1994).

«Det forbudte riket» er en b-film, en svært sjarmerende sådan, og vil nok treffe sitt kjernepublikum rett i fleisen.