Kunne dette skjedd i noe annet land enn Norge?

Tolv timer direktesendt peis på TV-en får verden til å legge merke til oss.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): NRK har fått øynene opp for virkelig sakte-TV. Etter stor suksess med både Bergensbanen og Hurtigruten «minutt for minutt»  har man nok tenkt kreativt på Marienlyst i jakten på den neste store seermagneten.

Fredag kveld og natt til lørdag fikk vi det siste nye fra sakte-fronten: Nasjonal vedkveld. Hele programmet kan du se her.

En tolv timer lang sending om fyr i peisen er kanskje ikke like nasjonalromantisk som Hurtigrutas ferd forbi jublende folkemasser ute på selv den ødeste odde, men likevel et tegn på det typisk norske som har vært så viktig så langt i 2013.

- Jeg elsker gale Norge, skrev Lucy Keeler i en tweet og lenka til en Reuters-sak om ved-galskapen. Hun ble retweetet av kronprinsesse Mette-Marit.

- Et åndelig forhold Også NRK innrømmer at det er noe helt spesielt med nordmenn og ved.

- Det er så herlig at nordmenn er så opptatt av ved, som det viste seg at nordmenn var etter at boka «Hel ved» til Lars Mytting kom ut, sier programsjef i NRK Rune Møklebust til Dagbladet.

Overfor Reuters gikk han fredag enda lenger:

- Nordmenn har et åndelig forhold til ilden. Ilden er grunnen til at vi kan være her. Hadde det ikke vært ved, kunne vi ikke levd i Norge, sa han.

Han forteller at ideen om en ved-sending først var en slags tulleidé, men at det hele endte med en temakveld på NRK2.

- Vil trolig ikke slå an - Målet vårt var at vi skulle gå virkelig i dybden. Det skulle ikke være et breddeprogram, det skulle være et dybdeprogram, sier Møklebust.

Sendingen har skapt overskrifter internasjonalt. BBC kastet seg på og sendte deler av bålbrenninga, som også inneholdt kommentarer og rundt fire timer med gjester.

Huffington Post slår imidlertid fast at «det siste heite tilbudet fra norsk stats-TV trolig ikke slår an her».

Møklebust har fått merke interessen fra verden.

- Nå har jeg nettopp snakka med New York Times, og BBC sendte fra vår sending i natt, sier han.

Programdirektøren forteller også om stort engasjement hjemme i de tusen peise-stuer.

Kunne ikke si ved - Vi hadde en enorm pågang på SMS, det rant inn med spørsmål til programmet. Vi klarte ikke å svare på alle en gang, fordi det var så mange. Ellers er det mye moro på Twitter. Noen synes at det er helt håpløst, noen synes det er gøy og noen synes det er koselig og fint, sier Møklebust og legger til:

- Men det er klart at de nordmennene som har det sterkeste forholdet til ved, de er ikke på Twitter. De sitter hjemme i stua og ser på nasjonal vedkveld.

Til tross for et helsprøtt konsept ble Møklebust og NRK tatt på senga av interessen fra omverdenen.

- Jeg trodde ikke vi skulle få så mye oppmerksomhet i utlandet. Det første intervjuet jeg gjorde med en utenlandsk avis var jeg så lite forberedt til at jeg ikke kunne de engelske ordene jeg trengte. Jeg gjorde halve intervjuet før jeg visste det engelske ordet for ved, sier han.

Så er det bare å vente på neste direktemaraton fra NRK.

Hva synes du? Fikk du tenning av den nasjonale vedkvelden? Hva slags sakte-TV kan du tenke deg i framtida?


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer