FIKK 800 DOLLAR: Ronald Wayne fikk 800 dollar da han kvittet seg med ti prosent av Apple-aksjene i 1976. Nå skal dokumentene auksjoneres bort. Foto: SOTHEBY'S
FIKK 800 DOLLAR: Ronald Wayne fikk 800 dollar da han kvittet seg med ti prosent av Apple-aksjene i 1976. Nå skal dokumentene auksjoneres bort. Foto: SOTHEBY'SVis mer

Kunne hatt 200 milliarder om han ikke signerte her

- Men da hadde jeg bare vært den rikeste mannen på kirkegården, sier Ronald Wayne.

(Dagbladet): Da Steve Jobs døde 5. oktober la folk ned blomster utenfor Apple-butikker i hele verden.

Kondolansene strømmet inn, fra president Barack Obama og verdensvevens bloggere i øst og vest.

Dagbladet-kommentator Jan Omdahl skrev om den teknologiske revolusjonen til Jobs, som påvirket brukere enten de handlet Apple eller andre merker.

«Steve Jobs forandret din digitale hverdag, enten du brukte produktene hans eller ikke,» skrev Omdahl.

200 milliarder kroner Ronald Wayne var med på å grunnlegge Apple sammen med Jobs og Steve Wozniak, men han fikk ikke høste milliardfruktene som etter hvert vokste fram på det gylne epletreet.

Han gikk inn med midler, og skaffet seg ti prosent av aksjene - som han solgte for 800 dollar noen dager seinere.

TRAKK SEG UT: Ronald Wayne angrer ikke på at han trakk seg fra Apple etter drøyt halvannen uke, selv om han kunne vært mangemillardær i dag. Foto: 512K ENTERTAINMENT
TRAKK SEG UT: Ronald Wayne angrer ikke på at han trakk seg fra Apple etter drøyt halvannen uke, selv om han kunne vært mangemillardær i dag. Foto: 512K ENTERTAINMENT Vis mer

Disse prosentene hadde vært verdt over 200 milliarder kroner i dag.

- Men da hadde jeg bare vært den rikeste mannen på kirkegården, sier Wayne til Bloomberg TV, som mener at ikke orket arbeidsmengden til kollegene.

Wayne kan imidlertid få et lite plaster på såret, siden kontrakten han signerte da han forlot Apple nå er lagt ut for salg på Sotheby's i New York. Målet er å få solgt dokumentene for over en halv million kroner.

- For gammel 77 år gamle Wayne arbeidet med Jobs i Atari, før de sammen med Wozniak dannet Apple - og det var faktisk Wayne som tegnet den første Apple-logoen. Den så ganske annerledes ut enn det eplet vi kjenner i dag, for dette var et svært forseggjort merke med Isaac Newton sittende med ei bok under et epletre.

Selskapet ble stiftet 1. april 1976. Drøyt halvannen uke seinere var Wayne ute.

Han fikk kalde føtter, og fryktet at epleeventyret ikke ville ende godt. I motsetnig til partnerne var han bemidlet, og i verste fall kunne eventuelle kreditoret spist av formuen hans.

SKAPTE APPLE: Avdøde Steve Jobs står her foran et fotografi av seg selv og Steve Wozniak. Foto: KIMBERLY WHITE/REUTERS
SKAPTE APPLE: Avdøde Steve Jobs står her foran et fotografi av seg selv og Steve Wozniak. Foto: KIMBERLY WHITE/REUTERS Vis mer

- Basert på den informasjonen jeg hadde på den tida, var dette en helt riktig avgjørelse, sier han i boka «Apple Confidential».

Samtidig har han ifølge The Telegraph sagt at han var sikker på at selskapet kom til å bli en suksess.

- Men jeg hadde noen dårlige forretningsopplevelser bak meg, og jeg var for gammel sammenliknet med disse to virvelvindene. Det var som å ha en tiger i hælene, jeg klarte ikke henge med, sa Wayne i fjor.

Fikk Apple-produkt først i år Og historien til Apple er velkjent. Det første året omsatte selskapet for 174 000 dollar. Året etter ble dette mangedoblet til 2,7 millioner dollar og slik fortsatte det. Allerede i 1982 var Apple blitt en milliardindustri.

- Jeg sto i skyggen av genier, og det var litt skremmende, sier Wayne, som i høst ga ut boka «Adventures of an Apple Founder».

Wayne er nå pensjonist, og ifølge Wikipedia selger han frimerker, sjeldne mynter og gull i Pahrump i Nevada.

ORIGINALLOGOEN: Ronald Wayne designet den første Apple-logoen.
ORIGINALLOGOEN: Ronald Wayne designet den første Apple-logoen. Vis mer

Apple har han holdt seg unna - og først i september i år skaffet han seg et Apple-produkt, da han fikk en Ipad 2.

RONALD WAYNE I 1976: Denne mannen signerte seg bort fra Apple-eventyret. Foto: 512K ENTERTAINMENT
RONALD WAYNE I 1976: Denne mannen signerte seg bort fra Apple-eventyret. Foto: 512K ENTERTAINMENT Vis mer