Kunne ikke stå inne for lettbeint MGP-pop

Derfor satser Stig van Eijk på reggae med ærlig og mørk og delvis selvopplevd innhold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I 1999 år siden jublet tenåringen Stig van Eijk for MGP-seieren. Så ble det stille i 14 år.

Umoden og usikker Nå er den 32-år gamle Stig van Eijk klar for comeback.

Men for 14 år siden var han som ungdommer flest:

Umoden og usikker i forhold til sin musikalske legning. Han ble kastet inn på et musikalsk tivoli, men etter noen runder på popkarusellen, ble han slynget av før han fylte 20 år.

Exit MGP - Jeg ville ikke vært tro mot meg selv dersom jeg hadde fortsatt med å lage popmusikk jeg ikke kunne stå inne for.

Stig van Eijk synes det lages nok meningsløs popmusikk med innholdsfattige tekster.

Det tok ikke lang tid etter Melodi Grand Prix-opp og nedturen før han fikk kontakt med sitt musikalske DNA: fargerik og varm reggae.

- Reggae, det er en del av meg, sier van Eijk som har sitt biologiske opphav i Colombia.

Dyster video Om en måned kommer han med sitt andre soloalbum, «Presentation». Der dyrker han sjangeren soul, reggae og hip hop - slik han gjorde i bandet The Soul Express Orchestra på 2000-tallet. Første smakebit, «Always A Solution», er allerede ute, sammen med en temmelig mørk og dyster video.

- Videoen har tatt utgangspunkt i teksten til låten som handler om at enn hvor mye vondt man opplever er det mulig å finne en løsning til et bedre liv.

- Selv har jeg opplevd mitt - som videoen og låten trekker sterke paralleller til. Hovedsakelig har jeg fokus på dem rundt meg som har og opplever mye vondt, sier van Eijk, som fokuserer på at det eksisterer mye mobbing, rasisme, fysisk og psykisk vold og misbruk i nære relasjoner.

Møtte barnesoldater Stig van Eijk sier at han, i likhet med alle som har en annerledes og mørkere hudfarge, har opplevd rasisme. Men legger til at han har sluppet billigere fra det enn mange andre han kjenner til. Det har likevel gitt ham mye å tenke over og være glad for.

- Var nylig tre uker i Uganda og møtte barnesoldater. De har opplevd forferdelig ting, men klarer likevel å være glade - mens vi hjemme klager for det minste, sier van Eijk, som ser etter slike perspektiver.

TILBAKE: Etter 14 år ute av rampelyset, er nå Stig van Eijk klar med mer musikk. Foto: Nordic Records
TILBAKE: Etter 14 år ute av rampelyset, er nå Stig van Eijk klar med mer musikk. Foto: Nordic Records Vis mer

Det er gjennom sitt arbeid for Adina-stiftelsen som engasjerer ham i arbeidet for skakkjørte barn i Romania og Uganda. Det gir ham også viktig ballast og inspirasjon når han skriver tekster og lager musikk.

Gleder seg Stig van Eijk gleder seg til comebacket. Han har ikke hatt behov for å være i rampelyset, men nå bobler han av virketrang og spillesug. Han velger å synge på engelsk, selv om reggae-kollega Admiral P. har fått en innertier med jamaikanske toner med norske tekster.

- Jo, Admiral P. slo gjennom da han gikk over fra engelsk til norsk, men jeg er mest bekvem med å synge på engelsk. Da når jeg flere med min musikk.

Han har bandet sitt klar, og skal gjøre noen promokonserter fram mot sommeren. Van Eijk drømmer om festivaljobber, men innser at han er litt for seint ute.

Stig van Eijk

• Stig Andre van Eijk, født 21. mars 1981, adoptert fra Colombia til Bergen ni måneder gammel.

• Bor i Bergen, en datter på fire år - og samboer, som ikke er datterens mor.

• Vant som 17-åring den norske MGP-finalen med «Living My Life Without You».

• Kom på 14. plass i den europeiske finalen i Jerusalem i 1999.

• Ga samme år ut albumet «Where I Belong», som solgte til gull (35 000).

• Ble belønnet med Årets mannlige artist under Hitawards i 2000.

• Dannet soul, reggae og hip hop-bandet The Soul Express Orchestra-bandet i 2002.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer