Kunne ikke vært mer aktuell

Espen Hammers nye bok gir en sylskarp analyse av den krisen USA står midt oppe i.

OPPTØYER: Voldelige demonstranter stormet den amerikanske kongressbygningen onsdag, da Kongressen formelt skulle godkjenne det endelige valgresultatet. Foto: NTB / AP Photo/John Minchillo
OPPTØYER: Voldelige demonstranter stormet den amerikanske kongressbygningen onsdag, da Kongressen formelt skulle godkjenne det endelige valgresultatet. Foto: NTB / AP Photo/John Minchillo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Jeg har aldri lest en mer aktuell bok enn Espen Hammers «USA. En supermakt i krise».

Den ble lansert på onsdag, bare noen timer før Donald Trump-tilhengere stormet Kongressen og halvannen uke før Joe Biden etter planen skal ta over i Det hvite hus. Men det er ikke bare grunn til å gi forfatteren honnør for timingen. Det som først og fremst gjør denne boka brennende aktuell, er den sylskarpe analysen av den krisen USA står midt oppe i.

Til forskjell fra de fleste journalister, belyser Hammer de samfunnsendringene som brakte Trump til makten og som har forsterket seg under hans presidentperiode. Selv om Hammer ikke legger skjul på sin beundring for landet, er han ikke optimist. «Jeg skulle inderlig håpe at denne boken kunne endt på en optimistisk måte, men et nøkternt blikk på dagens USA gir knapt noen grunn til stor optimisme», skriver han avslutningsvis. Selv stilte jeg meg spørsmålet om han ikke er for håpefull med sine forslag om hva som kan bringe landet ut av krisen.

Norsk filosof i USA

Espen Hammer har de siste tjue årene bodd i USA. Han er utdannet filosof og arbeider som professor ved et universitet i Philadelphia. Siden jeg har fulgt ham i sideblikket siden studiedagene, vet jeg at han alltid har vært kjent for sine sobre analyser og sitt presise språk. Jeg nevner det i tilfellet man skulle mistenke ham for å overdrive i sin beskrivelse av et hyperpolarisert og oppsplittet USA, og de grunnene han peker på for å forklare situasjonen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer