Kunne ikke vært mer aktuell

Espen Hammers nye bok gir en sylskarp analyse av den krisen USA står midt oppe i.

OPPTØYER: Voldelige demonstranter stormet den amerikanske kongressbygningen onsdag, da Kongressen formelt skulle godkjenne det endelige valgresultatet. Foto: NTB / AP Photo/John Minchillo
OPPTØYER: Voldelige demonstranter stormet den amerikanske kongressbygningen onsdag, da Kongressen formelt skulle godkjenne det endelige valgresultatet. Foto: NTB / AP Photo/John Minchillo Vis mer
Publisert

Jeg har aldri lest en mer aktuell bok enn Espen Hammers «USA. En supermakt i krise».

Den ble lansert på onsdag, bare noen timer før Donald Trump-tilhengere stormet Kongressen og halvannen uke før Joe Biden etter planen skal ta over i Det hvite hus. Men det er ikke bare grunn til å gi forfatteren honnør for timingen. Det som først og fremst gjør denne boka brennende aktuell, er den sylskarpe analysen av den krisen USA står midt oppe i.

Til forskjell fra de fleste journalister, belyser Hammer de samfunnsendringene som brakte Trump til makten og som har forsterket seg under hans presidentperiode. Selv om Hammer ikke legger skjul på sin beundring for landet, er han ikke optimist. «Jeg skulle inderlig håpe at denne boken kunne endt på en optimistisk måte, men et nøkternt blikk på dagens USA gir knapt noen grunn til stor optimisme», skriver han avslutningsvis. Selv stilte jeg meg spørsmålet om han ikke er for håpefull med sine forslag om hva som kan bringe landet ut av krisen.

Norsk filosof i USA

Espen Hammer har de siste tjue årene bodd i USA. Han er utdannet filosof og arbeider som professor ved et universitet i Philadelphia. Siden jeg har fulgt ham i sideblikket siden studiedagene, vet jeg at han alltid har vært kjent for sine sobre analyser og sitt presise språk. Jeg nevner det i tilfellet man skulle mistenke ham for å overdrive i sin beskrivelse av et hyperpolarisert og oppsplittet USA, og de grunnene han peker på for å forklare situasjonen.

I boka går Hammer i dialog med sosiologer, historikere og teoretikere. For enkelte er kanskje innslaget av akademiske referanser tidvis for høy, men den avtar utover i boka. Ikke minst i det siste kapittelets analyse av den enorme avstanden som er oppstått mellom befolkningen og politikerne. Der diskuterer han hvorvidt USA har utviklet seg til et slags diktatur på grunn av presidentens vidtrekkende makt, men faller ned på at styreformen best kan karakteriseres som et fåmannsvelde. Det som er like alvorlig, er hans analyse av hvordan pengesterke næringsinteresser og kjøpte og betalte politikere har undergravet folkestyret og brakt landet ut i en demokratisk krise.

Gjør krisen forståelig

Men boka begynner ikke der. Den begynner med en nådeløs beskrivelse av hvordan det er å leve i USA – som best kan sammenlignes med den Thomas Seltzer har gitt oss i TV-serien «UXA». I landet som har vært båret oppe av den amerikanske drømmen, mente to tredjedeler av befolkningen at nasjonen var på feil spor i 2019. Mer enn halvparten trodde deres levekår var på vei nedover. Finanskrisen førte ikke bare til at ti millioner mennesker ble husløse, men skapte også enorme sosiale forskjeller. 80 prosent av befolkningen lever fra månedslønn til månedslønn.

Store deler av de tradisjonelle industriarbeidsplassene har forsvunnet. Et enormt antall industriarbeidere, mennesker fra ulike minoritetsgrupper og middelklassefolk er blitt arbeidsløse eller jobber for luselønninger. Mange har mistet troen på demokratiet og den politiske eliten etter at Barack Obama hjalp storbankene, men ikke vanlige folk etter finanskrisen. 29 prosent mente i 2018 at landet trenger en sterk leder eller et militærstyre. Forslummingen av storbyer er blitt så sjokkerende at selv en sindig forfatter som Hammer tyr til utropstegn og krigsmetaforer.

Lengsel etter en leder

Selv om Hammer kaller Trump for en president med et tydelig fascistisk tilsnitt, ser han på ham mer som et resultat som har forsterket krisen enn som dens årsak. Ved å flytte blikket fra Trumps taler og twittermeldinger til oppløsningstendensene som brakte ham til makten, gjør han den politiske krisen mer forståelig.

I første kapittel diskuterer han det økonomiske systemet som har ført til at én prosent eier like mye som de resterende 99 prosentene. Han beskriver USA som et risikosamfunn der den enkelte er helt prisgitt seg selv og sine egne ressurser. Deretter tar han for seg hvordan den nye høyreradikale bevegelsen har fanget opp misnøyen blant fallerte arbeidere. Ikke ved hjelp av hakekors og antisemittisme, men ved å forsøke å gjenreise forestillingen om et hvitt overherredømme som strekker seg helt tilbake til slaveriets tid. Store deler av disse velgerne har for lengst mistet troen på demokratiet, politikerne og pressen. Den manglende tilliten går tilbake til Bill Clintons affære med Monica Lewinsky, til den omdiskuterte valgseieren til George Bush II i 2000, og til Obamas håndtering av finanskrisen. Dette og mer til har ifølge Hammer ført til at det har vokst frem en lengsel etter en sterk leder, som ikke nødvendigvis har avtatt under Trump.

Uvanlig aktuell

Under lesingen er jeg blitt kastet mellom en svak optimisme og dyp pessimisme. Selv om Hammer foreslår at presidentens makt må bli mindre, har det slått meg at han undervurderer USAs lange tradisjon for å håndtere store sosiale endringer. Til tross for hans analyse av hvordan politikere har undergravet folkestyret, har jeg fortsatt en tro på at landets institusjoner vil finne en vei ut av uføret. På andre punkter går han ikke langt nok i sine analyser. Demonstrasjonene etter drapet på George Floyd og den tiltakende rasismen omtales, men får ingen sentral plass. Jeg er også redd for at han undervurderer coronapandemien når han nøyer seg med å hevde at den har forsterket eksisterende oppløsningstendenser. I lys av hans analyse av det risikosamfunnet USA har utviklet seg til, er det lett å se for seg at Covid-19-viruset har skapt en ny og mer alvorlig situasjon. For første gang er landet, som resten av verden, blitt rammet av det som ser ut til å være en konsekvens av miljøkrisen.

Til tross for disse innvendingene er det ikke et øyeblikks tvil om at Hammer har skrevet en skarp og helt uvanlig aktuell bok.

Den fortjener både mange lesere og å bli grundig diskutert.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer