Kunne knivdrapet vært hindret?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HVORFOR HINDRET IKKE

fagfolkene knivdrapet på trikken, spør en anklagende opinion. Uten å gå inn på den konkrete saka, må en spørre seg hva fagfolkene kunne ha gjort - med de virkemidlene som i dag stort sett står til deres disposisjon?

Vi må være klar over at fagfolkene i helsevesenet vårt står overfor helt andre utfordringer enn de norske institusjoner i utgangspunktet er beregnet på. Det kreves nå at fagfolkene skal kommunisere med klienter som kanskje snakker dårlig norsk, og også dårlig engelsk, og selv behersker de ikke klientenes morsmål.

De skal diagnostisere og behandle klienter som ofte har liten erfaring med vår type helseinstitusjoner.

De kan ha helt andre oppfatninger og begreper om sjukdom og helse enn vi er vant til, og kan ha opplevd traumer og tap som går langt utover det vi vanligvis erfarer, og som vi til dels ikke engang kjenner til. I tillegg er psykiatrien under press med ressursmangel og tidsnød.

Den ekspertise vi har ervervet oss og de framgangsmåtene vi har etablert, strekker ikke nødvendigvis til. Det betyr at vi må lære oss nye tilnærminger og arbeidsmåter. Skaffe oss andre typer innsikt i tillegg til den vi har fra før og kanskje utvikle nye former for tilbud. Kjenner vi ikke klientenes bakgrunn, språk og kultur, må vi trekke inn folk som gjør det. Det somaliske samfunn var tydeligvis nyttige for politiet i oppklaring av trikkedrapet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer