Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kunne kostet henne livet

Muna planla å rømme Saudi-Arabia kvelden hun skulle tvangsgiftes. Flukten dokumenterte hun med mobilen.

FLYKTET: Med to mobiltelefoner dokumenterte saudiarabiske Muna hvordan hun planla og gjennomførte flukten fra hjemlandet. Foto: National Geographic Documentary Films
FLYKTET: Med to mobiltelefoner dokumenterte saudiarabiske Muna hvordan hun planla og gjennomførte flukten fra hjemlandet. Foto: National Geographic Documentary Films Vis mer

- Jeg må lage denne filmen. Jeg er nødt til å vise verden hva som foregår.

Dokumentaren «Saudi Runaway» hadde verdenspremiere på Sundance Film Festival i slutten av januar, og er nå kjøpt opp av National Geographic, ifølge en pressemelding fra kanalen.

Filmen er regissert av Susanna Regina Meures og produsert av Christian Frei.

Filmet flukten

I filmen får man møte Muna, en kvinne som har vokst opp i det patriarkalske saudiarabiske samfunnet med en dominerende far. Det er fem uker til hun skal tvangsgiftes - og rømme landet.

Med to mobiltelefoner dokumenterer hun hvordan hun fra april til juni 2019 planlegger og gjennomfører en flukt fra hjemlandet, i tett kontakt med regissør Meures. I hele perioden snakket de to sammen flere ganger om dagen.

Hun filmer at hun kjøper brudekjole, og at hun bestiller flybilletter. Bryllupsreisen til Abu Dhabi skulle nemlig bli Muna sin utvei. The Guardian skriver at både Meures og Muna visste at dette var hennes absolutt siste sjanse til å forlate landet, noe som gjorde at de helt fra start jobbet under pressede forhold.

På bryllupsreisen ville hun bo på et hotellrom med mannen sin, noe som ville gjøre det vanskeligere å flykte. The Hollywood Reporter sin anmelder skriver også at en sjokkerende innrømmelse fra moren får Muna til å tvile på om hun skal rømme i det hele tatt. I tillegg var passet hennes i ferd med å gå ut.

FOR REDDE: Regissør Meuers forteller at hun fikk henvendelser fra fra opp mot 30 saudiarabiske kvinner, men at de fleste var for redde til å delta i filmen. Foto: AFP
FOR REDDE: Regissør Meuers forteller at hun fikk henvendelser fra fra opp mot 30 saudiarabiske kvinner, men at de fleste var for redde til å delta i filmen. Foto: AFP Vis mer

Møttes i chatforum

Mens hun filmet måtte hun stort sett bruke skjult kamera. I offentligheten filmet hun fra under niqaben, mens hun hjemme poserte som det The Guardian kaller «typisk telefonavhengig ungdom».

Meures kom i kontakt med Muna via et chatforum for kvinner som vil flykte fra Saudi-Arabia. Regissøren hadde tidligere laget filmen «Raving Iran», og forteller til The Guardian at hun lenge hadde vært interessert i landet, men gang på gang ble nektet visum.

Muna ble Meures sin løsning: En mulighet til å komme på innsiden, uten å faktisk dra inn i landet.

Muna skilte seg ut fra de andre kvinnene i chatforumet. Meures fikk nemlig henvendelser som opp mot 30 kvinner. De beskriver en hverdag fylt av vold i hjemmet, seksuelt misbruk, fangenskap i egne hjem, og ingen frihet til å velge eller bestemme noe som helst uten samtykke fra mannen i huset.

- Jeg merket at de hadde en sterk trang til å fortelle historiene sine, men de fleste var for redde til å delta i en film, sier Meures til Variety.

Mer forfulgt enn noen gang

Hun forsto riktignok hvorfor - å delta i prosjektet kunne være farlig.

Nils A Butenschøn er professor og forsker ved Universitetet i Oslo. Han jobber ved senteret for menneskerettigheter, og har Midtøsten som hovedområde.
Nils A Butenschøn er professor og forsker ved Universitetet i Oslo. Han jobber ved senteret for menneskerettigheter, og har Midtøsten som hovedområde. Vis mer

- Situasjonen for kvinner i Saudi-Arabia er ikke spesielt god. Mohammed Bin Salman har forsøkt å lansere noen populære tiltak, som for eksempel at kvinner skal få kjøre bil og delta på kulturelle arrangementer, sier Nils A Butenschøn til Dagbladet.

Han er professor og forsker ved Universitetet i Oslo og har Midtøsten som hovedområde.

- Samtidig er aktivistene som kjemper for kvinners rettigheter mer forfulgt enn noen gang, sier han.

- I den grad han kan vil Bin Salman ha kontroll over de reformene som gjennomføres, og at folk skal være lojale overfor det. Ytringsfrihet og forsamlingsfrihet har så vidt jeg forstår ikke blitt noe bedre.

- Ikke så mørk som forventet

- Ingen har retten til å tvinge på meg disse tingene, sier Muna ifølge The Guardian til kameraet etter en samtale med bestemoren, som sa at så lenge hun er lydig kommer alt til å gå bra.

Likevel mener anmelderen til The Hollywood Reporter at filmen ikke er så mørk som man forventer den skal være. Muna har filmet pilgrimmene som samles ved Kaaba i Mekka, og et hyggelig måltid når de bryter fasten under Ramadan.

- Det er også ting jeg liker ved dette landet, sier hun i filmen, mens hun går gjennom det som beskrives som et bugnende marked.

Likevel ser hun gjennom den patriarkalske behandlingen av kvinner, og nekter å tro at undertrykkelse og mishandling er noe Allah ønsker.

- Muna er en av de mest viljesterke og modige kvinnene jeg kjenner, sier regissør Meuers til Variety.

Dagbladet har ikke fått svar fra National Geographic på om filmen vil bli vist i Norge.

Hele Norges coronakart