Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kunne tjent millioner: Dette er historiens dummeste avslag

Selv de største stjernene har blitt avslått en gang. Nå kan plateselskaper, forlag og museer bare angre.

AVSLÅTT: Tro det eller ei: The Beatles ble visstnok avslått, før karrièren virkelig skjøt fart. Foto: AP Photo
AVSLÅTT: Tro det eller ei: The Beatles ble visstnok avslått, før karrièren virkelig skjøt fart. Foto: AP Photo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke alltid lett å forutse en suksess. Et knippe angrende fjes har fått erfare det opp igjennom.

De har grunn til å være bitre. Muligheten til å signere, gi ut, bli med på eller samarbeide med noen av historiens største suksesser har en gang vært deres. Men de takket nei. De avslo.

Tiden skulle vise at de kunne ha vært med på noe stort. Dette er noen av historiens villeste avslag.

- Ingen framtid

- Gitargrupper er på vei ut, Mr Epstein, sa visstnok Dick Rowe.

Det er Independent som siterer den tidligere talentjegeren i Decca Records svar til The Beatles manager, Brian Epstein.

Rowe tok i så fall feil.

Verdens mest berømte band var også gjenstand for det som må være verdens mest berømte avslag i 1962. Bandet ble dannet i 1960, og et par år etter mottok Rowe en demoteip fra Epstein. Svaret skal ifølge Telegraph inneholdt denne berømte strofen:

- De hadde ingen framtid i showbusiness.

Trolig fant demoteipen veien til EMI Records i stedet, som signerte bandet like etter. Den dag i dag er bandet det mestselgende noensinne, før countryartist Garth Brooks og Elvis Presley, skriver Business Insider.

Fikk nei

I 1956 hadde Andy Warhol (1928-1987) så vidt begynt å markere seg i kunstverdenen, blant annet gjennom sine nyskapende platecover. Men det var ikke før noen år seinere han virkelig ble anerkjent som popkunstens far med sin abstrakte og surrealistiske kunst.

BERØMT: Andy Warhol satte standarden for popkunst. Her er et av hans kjente selvportretter. Foto: Erik Pendzich/Rex/Shutterstock
BERØMT: Andy Warhol satte standarden for popkunst. Her er et av hans kjente selvportretter. Foto: Erik Pendzich/Rex/Shutterstock Vis mer

Så da han dette året ville donere en tegning av en sko til Museum of Modern Arts i New York, fikk han dette svaret av direktøren:

- Jeg må dessverre informere deg om at komiteen har besluttet, etter nøye avveininger, at de ikke vil ta imot det (tegningen, red.amn.) for samlingen vår.

Forklaringen var at museet hadde begrenset plass, og at kunstverket ikke kom til å bli vist fram. I dag er imidlertid Warhol en av de viktigste kunstnerne i museets samling.

Brevet er blant annet publisert av Papermag.

Droppet storrolle

Karrieren til Leonardo DiCaprio er stappfull av høydepunkter, til tross for at det skulle ta over 20 år før han vant en Oscar.

Men på den gylne lista over filmer som «Titanic», «The Wolf of Wall Street» og «Inception», kunne det også stått «Brokeback Mountain».

I et intervju med IndieWire forteller regissør Gus Van Sant at DiCaprio fikk tilbudet om å spille en av hovedrollene. Det gjorde også Brad Pitt, Matt Damon og Ryan Phillippe, men alle takket nei.

Det var til slutt Ang Lee som endte opp med regi på filmen, som ble nominert til åtte Oscar.

- Står over

- Jeg står over for denne gang, skrev sjefen for plateselskapet Millennium Records, Jimmy Ienner.

Det er britiske Telegraph som referer fra brevet.

Mottakeren av brevet var Madonnas første manager, Alec Head, som hadde sendt Ienner noen av artistens sanger. Han syntes Madonna hadde potensial og takket for at han ble tenkt på. Men Ienner ville gjerne vente til han fikk høre mer musikk før han bestemte seg for å signere.

TRUE BLUE: Madonnas tredje stuioalbum ble en kjempesuksess. Foto: Wikimedia Commons
TRUE BLUE: Madonnas tredje stuioalbum ble en kjempesuksess. Foto: Wikimedia Commons Vis mer

Det fikk han angre på. Ikke lenge etter, i 1982, signerte Madonna med Sire Records. Debutalbumet solgte mer enn 10 millioner kopier, ifølge Telegraph.

Ikke gode nok

Artister og band som føler de har fått litt for mange «nei», kan finne trøst i avslagsbrevet til Bono og U2, publisert av Business Insider.

I 1979 sendte bandet musikken sin rundt til plateselskaper. Britiske RSO Records syntes imidlertid ikke låtene var gode nok.

- Vi ønsker dere lykke til med karrieren i framtida, skrev selskapet i avslagsbrevet.

Samme år ga bandet ut debut-EP-en «U23» på CBS Records, før de skrev under en langtidskontrakt med Island Records. Da kunne RSO se lenge etter en avtale med bandet, som var på toppen av hitlistene både på 80-, 90-, 2000- og 2010-tallet.

Refusert

Da Karl Ove Knausgård var 19 år, gikk han på Skrivekunstakademiet i Bergen. Han hadde allerede blitt avvist en gang tidligere, har han selv fortalt. Broren hans slaktet den første boka han skrev, da han var ti år gammel.

Under utdanningen skrev han imidlertid en ny roman, som ble refusert. Debuten hans «Ute av verden», kom ikke ut før 1998.

- Nå er romanen min ute - og jeg er glad for at jeg har kunne veve tidligere epoker inn i min historie. Og for at broren min tok feil …, sa han til Dagbladet da.

I dag er de bestselgende bøkene i serien «Min kamp» oversatt til 30 språk.

Prøvde 12 forlag

- Den første agenten jeg noensinne henvendte meg til sendte tilbake en kommentar der det sto «Lista mi er full», skriver forfatter J.K. Rowling på Twitter.

Harry Potter-forfatteren sendte manuskriptet til den første boka, «Harry Potter og de vises stein» til hele 12 forskjellige forlag. Men alt hun fikk var avslag. Til og med da hun sendte under pseudonymet «Robert Galbraith», var svaret et uhøflig «nei».

- De vil ikke engang ha meg med skjegg, skriver forfatteren i en annen post på Twitter.

Til slutt endte boka på forlaget Bloomsbury. Ifølge Rowlings eget nettsted, Pottermore, hadde boka solgt over 500 millioner eksemplarer på verdensbasis i februar 2018.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!