Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Bevæpning av politiet

Kunnskap avverger ikke impulsterror

Hva er egentlig et menneskeliv verdt? Hva mener Dagbladet?

TERRORBILEN: Politiet i London friga lørdag dette bildet av bilen som ble brukt i terrorangrepet på London Bridge 3. juni. Åtte personer ble drept og et titalls personer ble skadd. Foto: Metropolitan Police / AP / NTB Scanpix
TERRORBILEN: Politiet i London friga lørdag dette bildet av bilen som ble brukt i terrorangrepet på London Bridge 3. juni. Åtte personer ble drept og et titalls personer ble skadd. Foto: Metropolitan Police / AP / NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet åpner sin lederartikkel 7. juni med at politiet i London-terroren var på stedet etter åtte minutter, noe som ville vært farlig langsomt i hjertet av London. Politiet hadde naturligvis respondert, handlet og avsluttet angrepet i løpet av åtte minutter.

Disse åtte minuttene kunne med stor sannsynlighet vært halvert, om ikke mer, og menneskeliv reddet om ikke den stakkars bobbyen som befant seg ved London Bridge ikke bare hadde vært utstyrt med never og batong. I tillegg til å ha spart flere sivile liv, hadde han nok heller ikke ligget på sykehus med livstruende skader, og kanskje hadde han tjent hovedstadens befolkning i Londons gater både i dag, i morgen og de neste månedene. Det betviler jeg på at han nå kan.

For hva er egentlig et menneskeliv verdt? Hva er ti liv til sammen verdt? Hva mener Dagbladet?

Dagbladet poengterer at det å utruste polititjenestemenn og kvinner med håndvåpen bare er effektivt ved terroranslag utført med håndvåpen og ikke bomber. Selvfølgelig, sier jeg.

De serverer oss også at politikere gir et urealistisk trusselbilde ved ønsket om et skarpere politi, men avslutter artikkelen med at ledende forskere mener terrortrusselen vil øke og vedvare i flere tiår.

De skriver også at vår beste beskyttelse mot terror ikke er pistolen, men kunnskap og etterretning. Nokså bastant, vil jeg si, men de gir oss intet grunnlag for dette.

Kunnskap og etterretning er selvfølgelig et godt våpen, men kunnskap og etterretning bekjemper bombeterror. Det er bevist. Mang en bombeterroraksjon er avverget ved hjelp av kunnskap og etterretning, men jeg har enda ikke sett nyhetsoppslag der dette har avverget impulsterror, som er på moten om dagen. Øyeblikksterror. Impulsterror. Lastebilterror. Varebilterror. Macheteterror. Knivterror.

Hvert liv teller, og jeg krever å være trygg på at offentlig uniformert tjenestepersonell skal være kapabel til å håndtere et håndvåpen om en gal mann eller kvinne som ikke har blitt plukket opp av systemet bestemmer seg for å utføre impulsterror. Jeg vil heller at denne varebilen blir stoppet eller forsøkt stoppet ved Stortinget, enn at den kræsjer i slottstrappa og har tatt med seg 30 mennesker i døden på denne ferden.

Vi kan ikke forsikre oss mot alt, men vi kan begrense et galt menneskes handlinger. Hvert liv teller.

Hele Norges coronakart