Kunnskap for å overleve

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Vet du hvor sokkene dine kommer fra? Sjansene er store for at de kommer fra Kina, nærmere bestemt fra Datang. For 25 år siden var Datang en liten landsby med ca. 1000 risbønder. I dag produseres det ni milliarder par sokker i byen – per år – noe som tilsvarer en tredjedel av hele verdensproduksjonen. Ikke rart at byen har fått kallenavnet «Sock City».

Bestiller du en feriereise, flybillett eller leiebil gjennom ebookers.no er det kontoret i India som tar seg av det meste av jobben. Kunder av McDonald’s som bestiller sine hamburgere fra sin bil ved å snakke til en mikrofon i et stort menyskilt, kan bli behandlet av et kundesenter (call center) i Bangalore, India.

Tiden det tar å ta et bilde av personen som bestiller og sende dette sammen med bestillingen til den aktuelle restauranten fra India til Norge, er like kort som å ta bestillingen lokalt. Når lønningen er lavere i Kina eller India og kvaliteten på tjenesten er minst like god, er beslutningen lett.

Selv om mye kan gjøres billigere og bedre fra lavkostland er ikke alltid problemstillingen like enkel for politikere og fagforeningsledere som den er for bedriftsledere. Mens politikere sloss for å holde arbeidsledigheten nede, kjemper fagforeningsledere for å opprettholde sosiale goder og lønn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer