Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kunnskapsdepartementet anmelder Westerdals

Vi ser svært alvorlig på dette, sier kunnskapsministeren.

 ANMELDER:  Kunnskapsdepartementet anmelder Westerdals. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
ANMELDER: Kunnskapsdepartementet anmelder Westerdals. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kunnskapsdepartementet anmelder den private høyskolen Westerdals til Økokrim for at skolen har fått uberettiget statstilskudd. Departementet krever 28 millioner kroner tilbakebetalt.

- Vi ser svært alvorlig på dette. Skolen har gitt uriktige opplysninger til både Kunnskapsdepartementet, Utdanningsdirektoratet og Lånekassen, og har på feil grunnlag fått utbetalt statsstøtte for studentene på film og tv. Det er disse pengene vi nå varsler at vi vil kreve tilbakebetalt, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) til NTB.

Betalte 20-30 000 kroner for mye Tidligere i mars avslørte Dagens Næringsliv at Westerdals School of Communication - som skolen het før de fusjonerte til Westerdals Oslo Act i 2014 - har krevd minst 70 millioner mer i skolepenger fra studenter enn de hadde lov til, over en periode på ti år.

Uten at skolen hadde fått nødvendig dispensasjon fra Kunnskapsdepartementet for å kreve så mye, betalte elevene som gikk på Westerdals School of Communication fra 2002-2012 mellom 20-30 000 kroner for mye i skolepenger årlig per elev, ifølge avisa.

100 millioner i utbytte I fjor høst avslørte samme avis at brødrene Peder og Nicolai Løvenskiold har tatt ut 100 millioner fra sine statsstøttede privatskoler, tross strenge regler og forbud mot utbytte.

LES OGSÅ: Tidligere Westerdalsstudenter forbanna på sin gamle skole.

Kulturdepartementets undersøkelser har avdekket at skolen mottok tilskudd for et opplæringstilbud i film og TV i tiårsperioden, uten å ha godkjenning for dette. Etter at departementet begynte å stille spørsmål om saken, har Westerdals opplyst at høyskolen har hatt ytterligere to tilbud uten godkjenning.

- Vi jobber videre for å avklare hvor mange elever dette gjelder, og vi vurderer om det er grunnlag for ytterligere krav til skolen om å tilbakebetale statsstøtte, sier Røe Isaksen.

I en pressemelding sendt ut av kommunikasjonssjef ved Westerdals Vibecke Osfoss står det følgende:

- Westerdals Oslo ACT mottok i dag brev fra Kunnskapsdepartementet med forhåndsvarsel om tilbakebetaling av urettmessig utbetalt statstilskudd til film og tv-tilbudet ved tidligere Westerdals School of Communication (WSoC). Vi ble i formiddag også gjort kjent med at Kunnskapsdepartementet anmelder forholdene til Økokrim.

Videre står det at dette omhandler forhold ved den tidligere skolen WSoC i perioden 2002 - 2012 og at den nye ledelsen ved Westerdals Oslo ACT har vært opptatt av å finne ut av de aktuelle forholdene og har foretatt en intern gjennomgang av driften ved WSoC i den aktuelle perioden.

- Resultatene fra den interne gjennomgangen har blitt delt med Kunnskapsdepartementet, presse og øvrige interessenter. Den nye ledelsen er opptatt av å samarbeide med Kunnskapsdepartementet og Økokrim i den videre prosessen, heter det i pressemeldingen.

Hele Norges coronakart