Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kunnskapsløs kritikk

LIKELØNN: Likestillingsombudet kastet en brannfakkel inn i likelønnsdebatten ved å si at sykepleiere og ingeniører utfører arbeid av lik verdi. Mengden av heftige protester fra makteliten illustrerer hvorfor likelønn fortsatt er et fjernt mål.

To avdelingssykepleiere i Harstad ble vurdert av Likestillingsombudet, og konklusjonen var at de utførte arbeid av lik verdi som kommunens avdelingsingeniører.

Siden det er mangel på ingeniører, hevder mange at vi sykepleiere må akseptere lønnsforskjeller. Argumentet illustrerer bare mangel på kunnskap. Sju av ti kommuner mangler sykepleiere. Dette er dokumentert i forskning utført av Fafo.

Selv om arbeidsgiverne erkjenner at de trenger flere sykepleiere, fører ikke dette til økt lønnstilbud for å rekruttere. Dette handler dels om et arbeidsmarked preget av en nær monopolsituasjon på arbeidsgiversiden, men det handler først og fremst om holdninger.

Markedslønn, ingeniørmangel, fri forhandlingsrett og svak kommuneøkonomi er blant argumentene som spinnes rundt likelønnssaken i Harstad. Det er direkte kunnskapsløst å tro at markedskrefter eller ordinære tariffoppgjør alene kan tette likelønnsgapet.

Protestene retter seg derfor ikke bare mot ombudets metode eller konkrete vurdering, men mot likelønn som sådan og verdsetting av kvinners kompetanse og ansvar generelt. Den vesle eliten på toppen i samfunnet som leter etter veier til å gjøre likelønn umulig er temmelig alene.

Åtte av ti mannlige arbeidstakere vil at kvinnedominerte grupper skal få større lønnstillegg enn dem selv – for å bidra til likelønn. Mer enn åtte av ti ordførere og rådmenn er enige i at «Kommunal sektor har et stort ansvar for å verdsette kvinnedominerte utdanningsgrupper like høyt som arbeidskraften verdsettes i mannsdominerte tariffområder».

Denne erkjennelsen stikker enda dypere enn ombudets vurdering i Harstad, fordi kommunenes toppledere med dette også ser det pinlig store lønnsgapet til industrien og andre områder.

Det er også selvfølgelig et politisk flertall bak lovteksten Likestillingsombudet har benyttet i den aktuelle saken: Det skal sammenliknes på tvers av yrke og tariffavtale.

Likestilling har vært en rettighet med vikeplikt, men gjennom Likelønnskommisjonens forslag og avgjørelsen i Harstad-saken ser vi en ny tendens. Kvinners rett til likelønn kan ikke lenger avfeies. Neste skritt er likelønnspott inn i statsbudsjettet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media